Domena jest na sprzedaż. Dzwoń, dogadamy się! :-)   507 96 11 46
Zdrowe jedzenie

Chudnij ze smakiem – kilka diet dla smakoszy

– Każdego dnia dozwolone są dwie przegryzki.
– W dowolnej ilości możesz pić wodę mineralną, niegazowaną, a także herbatę, kawę, herbatki owocowe i ziołowe (bez cukru !).
– Dietę bez przegryzek (1000 kcal dziennie) stosuj przez miesiąc. Dłużej tylko po konsultacji z lekarzem.
– Możesz zmieniać kolejność dziennych jadłospisów z pierwszego tygodnia w następnych tygodniach, niewskazane jest jednak wymienianie posiłków między poszczególnymi dniami.

DIETA MIĘSNA

W sklepie
kupuj: mięso drobiowe: piersi kurczaka, indyka (zawierają najmniej tłuszczów); chude: wołowinę, jagnięcinę, cielęcinę, dziczyznę, wędliny drobiowe.
omijaj: stoiska z tłustymi mięsami: wieprzowiną, baraniną, brojlerami, gęsiną, kaczkami oraz z kiełbasami, parówkami, pasztetami, kaszankami itp.

W kuchni
przyrządzaj: na grillu, na ruszcie, dusząc z warzywnymi dodatkami, w szybkowarze, w piekarniku, na teflonowej patelni, w kuchence mikrofalowej.
wykluczone: smażenie na głębokim tłuszczu, polewanie i podawane z tłustymi sosami. Do przygotowania mięsa nie dodawaj tłuszczu. Wystarczy ten, który każde zawiera w sobie.

DZIEŃ 1

Śniadanie
– ser żółty odtłuszczony (2 plasterki)
– kromka chleba słonecznikowego i margaryna light (1/2 łyżeczki)
– ogórek
– szklanka soku pomarańczowego

Przegryzka
– tost
– szklanka soku jabłkowego (bez cukru)

Obiad
– ragoût wołowe z pieczarkami

Przegryzka
– mała kiść winogron

Kolacja
– sałatka z kurczaka z rodzynkami
– herbata ziołowa

DZIEŃ 2

Śniadanie
– 3 łyżki płatków kukurydzianych
– szklanka mleka chudego
– pomarańcza

Obiad
– cielęcina duszona z jabłkiem
– surówka z czerwonej kapusty (porcja według uznania)
– ryż na sypko (100 gram ugotowanego)

Kolacja
– kurczak w galarecie
– grahamka
– surówka z pomidora i cebuli
– szklanka soku jabłkowego light

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– średni banan
– kawałek ciasta drożdżowego i kawa

DZIEŃ 3

Śniadanie
– kanapka z chleba razowego, margaryny light (1/2 łyżeczki) i 2 plasterków polędwicy z indyka
– pomidor
– jabłko
– filiżanka herbaty/kawy

Obiad
– kabaczek z farszem mięsnym
– 2 średnie ziemniaki z wody
– szklanka herbaty owocowej

Kolacja
– sałatka polska
– 1/2 kromki chleba pszennego
– szklanka herbatki ziołowej

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– szklanka koktajlu mleczno-owocowego (mleko chude/kefir/jogurt,1/2 filiżanki jagód)
– sałatka owocowa (1/2 grejpfruta, brzoskwinia, 1/2 banana)

DZIEŃ 4

Śniadanie
– twarożek (150 g) z zielona pietruszką
– kromka pumpernikla
– pomidor
– szklanka herbaty

Obiad
– szaszłyk z kurczaka i kukurydzy
– 3/4 szklanki ugotowanego ryżu brązowego
– 2 kromki pieczywa chrupkiego

Kolacja
– seler duszony z pomidorami
– szklanka wody mineralnej

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– średni banan
– jogurt owocowy

DZIEŃ 5

Śniadanie
– kanapka z pszennego chleba i 2 plasterków pieczonego schabu
– surówka z rzodkiewek (pęczek) i łyżki śmietanki (12% tłuszczu)

Obiad
– królik duszony w mleku
– surówka z pora i rodzynek (porcja dowolna)
– szklanka herbaty owocowej

Kolacja
– sałatka z kabaczka
– herbata owocowa

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– 1/4 melona i dwa plastry szynki
– szklanka soku wielowarzywnego i 2 kromki pieczywa chrupkiego

DZIEŃ 6

Śniadanie
– kanapka z kromki chleba, margaryny light (1/2 łyżeczki), 2 plasterków polędwicy z kurczaka i ogórka
– szklanka soku wielowarzywnego

Obiad
– jagnięcina z musem jabłkowym
– szklanka herbaty

Kolacja
– warzywa z grilla
– 2 kromki pieczywa chrupkiego

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– szklanka soku jabłkowego i tost
– brzoskwinia i cienki plasterek babki biszkoptowej

DZIEŃ 7

Śniadanie
– 2 tosty z dżemem niskokalorycznym (łyżka)
– szklanka soku marchwiowo -jabłkowo-pomarańczowego

Obiad
– kurczak pieczony
– 2 ziemniaki (150 g)
– surówka z kapusty kwaszonej
– szklanka herbaty owocowej

Kolacja
– sałatka z czerwonej fasoli
– szklanka herbaty

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– małe opakowanie jogurtu niskokalorycznego (0% tłuszczu) i sucharek
– szklanka soku owocowego i 2 dwa biszkopty

DIETA RYBNA

W sklepie
kupuj: wszystkie ryby świeże, mrożone, w sosie własnym, w galarecie (szczególnie chude: dorsz, karmazyn, okoń, sandacz, szczupak, morszczuk, pstrąg, tuńczyk); owoce morza w sosie własnym, świeże lub mrożone.
omijaj: stoiska z rybami panierowanymi (np. paluszki rybne), w oleju (np. sardynki, śledzie, tuńczyk), w sosach śmietanowych i majonezowych (np. śledzie w śmietanie), gotowymi daniami rybnymi (np. ryba po grecku lub faszerowana).

W kuchni
przyrządzaj: dusząc w jarzynach, piekąc na grillu, w folii, w kuchence mikrofalowej, gotując na parze, w szybkowarze. Możesz smażyć ale tylko na oliwie z oliwek lub bez tłuszczu (na patelni teflonowej) .
wykluczone: smażenie w głębokim tłuszczu, panierowanie, dodawanie tłustych sosów.

DZIEŃ 1

Śniadanie
– kromka chleba razowego
– kilka liści sałaty
– pasta z jajka i ryby wędzonej
– herbata

Przegryzka
– kromka pumpernikla
– 200 ml soku pomidorowego

Obiad
– ryba pieczona w folii
– 2 małe gotowane ziemniaki
– surówka z kapusty kiszonej
– szklanka czystego barszczu czerwonego

Przegryzka
– mała kiść winogron

Kolacja
– zielone spaghetti z owocami morza
– szklanka soku jabłkowego light

DZIEŃ 2

Śniadanie
– mesli z owocami suszonymi (3 łyżki) i szklanką chudego mleka
– średnia pomarańcza

Obiad
– filiżanka zupy-kremu z kalafiora
– ryba w papryce
– surówka z pomidora i cebuli
– 100 g ryżu ugotowanego na sypko
– szklanka soku z grejpfrutów lub pomarańczy

Kolacja
– sałatka z tuńczyka
– szklanka herbatki ziołowej

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– średni banan
– średniej wielkości kawałek ciasta drożdżowego, filiżanka kawy

DZIEŃ 3

Śniadanie
– kanapka z pumpernikla, margaryny light (1/2 łyżeczki), łyżki twarożku i pomidora
– jabłko
– filiżanka herbaty/kawy

Obiad
– zawijańce rybno-pieczarkowe
– mała porcja (100 g) kaszy gryczanej na sypko
– surówka z czerwonej kapusty (porcja dowolna)
– szklanka soku pomarańczowego light

Kolacja
– ryba w galarecie
– grahamka
– surówka z pomidora i cebuli
– szklanka soku winogronowego

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– szklanka koktajlu (chude mleko/kefir/jogurt,1-7 truskawek)
– sałatka owocowa (1/2 banana, 1/2 grejpfruta, brzoskwinia)

DZIEŃ 4

Śniadanie
– kanapka z grahamki, margaryny light (1/2 łyżeczki), 2 cienkie plasterki sera żółtego i papryka
– szklanka soku pomarańczowego light

Obiad
– dorsz z marchewką
– 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
– szklanka soku jabłkowego

Kolacja
– jajko z farszem pieczarkowo-cebulowym
– surówka z cykorii (porcja dowolna)
– szklanka herbaty owocowej

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– średni banan
– małe opakowanie serka wiejskiego light

DZIEŃ 5

Śniadanie
– 2 tosty z dżemem niskokalorycznym (łyżka)
– szklanka soku marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowego

Obiad
– błękitny pstrąg
– 3 małe (200 g) ziemniaki gotowane
– szklanka soku z czarnej porzeczki

Kolacja
– sałatka polska
– szklanka herbaty

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– mały kubek jogurtu light (0% tłuszczu) i herbatnik
– szklanka soku wielowarzywnego, 2 kromki pieczywa chrupkiego

DZIEŃ 6

Śniadanie
– chudy twarożek (małe opakowanie) z rzodkiewką (8 szt.), szczypiorkiem i 3 łyżkami kefiru
– cienka kromka chleba razowego

Obiad
– filiżanka zupy pomidorowej czystej
– pstrąg po alzacku
– 2 ziemniaki z wody (150 g)
– surówka z papryki (porcja według uznania)

Kolacja
– sałatka z krewetek
– szklanka zielonej herbaty

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– szklanka soku jabłkowego i tost
– brzoskwinia i cienki plasterek babki biszkoptowej

DZIEŃ 7

Śniadanie
– pasta rybna (3 czubate łyżki)
– 3 kromki pieczywa chrupkiego
– ogórek kwaszony
– szklanka herbatki ziołowej

Obiad
– ryba w sosie słodko-kwaśnym
– 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
– szklanka herbaty owocowej

Kolacja
– sałatka z czerwonej fasoli
– szklanka herbaty

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– małe opakowanie jogurtu niskokalorycznego (0% tłuszczu) i sucharek
– szklanka soku owocowego i 2 biszkopty

DIETA WEGETARIAŃSKA

W sklepie
kupuj: wszystkie świeże (najlepiej sezonowe) i mrożone warzywa, owoce krajowe i egzotyczne, mleko kefir i jogurty odtłuszczone, chude sery białe (do 10% tłuszczu) i żółte (maksymalnie 30% tłuszczu), jajka.
omijaj: stoiska z gotowymi sałatkami warzywnymi z tłustymi sosami, owocami  w syropie, z umiarem jedz słodką kukurydzę, ziemniaki, awokado, papaję, oliwki.

W kuchni
przyrządzaj: warzywa w postaci surówek i sałatek z niskokalorycznymi sosami (winegret, jogurtowy), z dodatkiem oliwy z oliwek, pieczone w folii, na grillu, na parze (stracą mniej witamin), w szybkowarze, w postaci soków. Owoce świeże: w sałatkach, w postaci naturalnej lub wyciskaj z nich sok.
wykluczone: warzywa i owoce w cieście, smażone na głębokim oleju, zupy jarzynowe z zasmażkami i tłustą śmietaną.

DZIEŃ 1

Śniadanie
– 150 g chudego twarożku wymieszaj z 2 łyżeczkami rodzynek i łyżeczką chudej śmietanki
– 2 kawałki chleba chrupkiego
– herbata

Przegryzka
– mały kubek jogurtu (0%tłuszczu)

Obiad
– pieczarki faszerowane jajkiem
– 1/2 szklanki gotowanego ryżu
– surówka z warzyw (ok. 200 g)

Przegryzka
– mała kiść winogron

Kolacja
– warzywa z grilla
– 2 kromki chleba chrupkiego
– herbata owocowa

DZIEŃ 2

Śniadanie
– kanapka z grahamki, margaryny light (1/2 łyżeczki), 2 plasterków sera żółtego i papryki
– szklanka soku pomarańczowego light

Obiad
– purée z soczewicy
– 1/2 szklanki ugotowanego makaronu lub ryżu
– surówka z marchwi (porcja według uznania)
– szklanka soku grejpfrutowego (bez cukru lub wyciśniętego ze świeżych owoców)

Kolacja
– sałatka z dyni po grecku
– kromka chleba żytniego razowego
– szklanka herbaty owocowej

Dwie przegryzki ciągu dnia
– średnia gruszka i 2 biszkopty
– kromka pumpernikla i szklanka maślanki

DZIEŃ 3

Śniadanie
– kanapka z razowego chleba, margaryny light (1/2 łyżeczki) i pasztetu sojowego (2 łyżeczki)
– pomidor
– średnie jabłko
– szklanka herbaty/kawy

Obiad
– spaghetti ze szpinakiem

Kolacja
– seler duszony w pomidorach
– 2 kromki chleba chrupkiego
– herbata owocowa

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– szklanka koktajlu mleczno-owocowego (chude mleko/kefir/jogurt i 1/2 jagód)
– sałatka owocowa (pomarańcza, brzoskwinia, 1/2 banana)

DZIEŃ 4

Śniadanie
– muesli z owocami (3 łyżki) i szklanka chudego mleka
– 2 owoce kiwi

Obiad
– papryka nadziewana pastą serową
– 2 tosty z masłem czosnkowym (łyżeczka)

Kolacja
– omlet z pieczarkami
– surówka z cykorii
– herbata

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– średni banan
– 5 suszonych fig

DZIEŃ 5

Śniadanie
– 2 tosty dżemem niskokalorycznym (łyżka)
– szklanka soku marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowego

Obiad
– kostka sojowa w sosie pieczarkowym
– surówka z czerwonej kapusty (porcja według uznania)
– mała porcja (100 g) kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
– szklanka soku pomarańczowego

Kolacja
– sałatka z kukurydzy i zielonego groszku
– szklanka herbaty owocowej

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– małe opakowanie jogurtu light (0% tłuszczu) i herbatnik
– szklanka soku wielowarzywnego, 2 kromki chleba chrupkiego

DZIEŃ 6

Śniadanie
– chudy twarożek (małe opakowanie) z rzodkiewką (8 szt.), szczypiorkiem i 3 łyżkami kefiru
– cienka kromka chleba razowego

Obiad
– risotto wegetariańskie
– szklanka soku pomidorowego
– sałata zielona z sosem winegret

Kolacja
– sałatka owocowa z mesli
– szklanka soku jabłkowego light
– 2 sucharki

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– małe opakowanie jogurtu niskokalorycznego (0% tłuszczu) i tost
– brzoskwinia i cienki plasterek ciasta drożdżowego

DZIEŃ 7

Śniadanie
– pasta z jaj i zieleniny
– kromka chleba z soją
– szklanka herbaty
– ogórek kwaszony

Obiad
– bób z jabłkiem i majerankiem
– 2 ziemniaki z grilla
– sok z czarnej porzeczki (200 ml)

Kolacja
– sałatka z czerwonej fasoli
– szklanka herbaty owocowej

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– małe opakowanie jogurtu (0% tłuszczu) i 2 kromki pieczywa chrupkiego
– łódeczki z cykorii (pomidor i mandarynkę pokroić, polać oliwa z oliwek, doprawić, podawać na listkach cykorii)

DIETA SMAKOSZA

W sklepie
Ponieważ w diecie obcej kuchni znajdziesz zarówno ryby, mięso jak i warzywa, stosuj się do zaleceń znajdujących się przy poprzednich dietach.

W restauracji
Odwiedzając restauracje z egzotycznymi przysmakami, zamów dania niskokaloryczne; kelner zobowiązany jest poinformować cię, jak zostały przygotowane.
unikaj: zawiesistych sosów, potraw typu lasagne, ravioli, pizzy na grubym cieście z mięsem, spaghetti z mięsem, wszystkich tłustych sosów i pysznych francuskich serów, dań na ich bazie (fondue, zapiekanki), ciężkich zup, dań smażonych na głębokim tłuszczu, smalcu, deserów, jeśli już, to sorbet albo kawa mrożona czy lody jogurtowe.
wybieraj: ryby, kurczaki, chude mięsa pieczone na grillu, owoce morza, dania przygotowywane na parze, warzywa, sałatki z owoców egzotycznych.

DZIEŃ 1

Śniadanie
– 3 łyżki płatków kukurydzianych
– jogurt naturalny light (mały kubek)
– 2 plastry melona

Przegryzka
– sałatka owocowa (kiwi, brzoskwinia, 1/2 banana, 25 ml białego wytrawnego wina)

Obiad
-mussaka
– herbata owocowa

Przegryzka
– sałatka z pomidora i 2 plasterków mozarelli (doprawiona bazylią, oregano, solą i pieprzem)

Kolacja
– omlet francuski
– szklanka soku bez cukru

DZIEŃ 2

Śniadanie
– 3 łyżki płatków kukurydzianych z jogurtem naturalnym light (szklanka)
– 1/2 melona

Obiad
– risotto z indyka
– szklanka soku pomidorowego
– 1/2 główki zielonej sałaty z sosem winegret

Kolacja
– bakłażan w sosie czosnkowym
– 2 mandarynki
– szklanka herbatki owocowej

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– średni banan
– 1/4 melona i 2 cienkie plasterki szynki

DZIEŃ 3

Śniadanie
– kanapka z kromki chleba razowego, margaryny light (1/2 łyżeczki) i 2 plasterków pastrami wołowego
– pomidor
– gruszka
– szklanka herbaty/kawy

Obiad
– kurczak po meksykańsku
– pomidor

Kolacja
– sałatka z kabaczków
– szklanka soku pomarańczowego light

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– szklanka koktajlu mleczno-owocowego (mleko chude/kefir/jogurt i ½ filiżanki jagód)
– sałatka owocowa (kiwi, brzoskwinia, ½ banana i mały kieliszek białego wina)

DZIEŃ 4

Śniadanie
– kanapka z grahamki, margaryny light (1/2 łyżeczki), 2 plasterków sera żółtego (niskotłuszczowego) i papryki czerwonej
– szklanka soku pomarańczowego light

Obiad
– kebab
– surówka z papryki
– dwa małe ziemniaki z grilla
– szklanka herbaty owocowej

Kolacja
– sałatka grecka
– szklanka soku z winogron

Dwie przegryzki w ciągu dnia
–  średni banan
– mango i mały kieliszek białego wina

DZIEŃ 5

Śniadanie
– kanapka z kromki pszennego chleba, 2 plasterków pieczonego schabu
– surówka z pora i śmietany (łyżka) i 2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich

Obiad
–  ryba w sosie słodko kwaśnym
– ½ szklanki ugotowanego ryżu
– herbata owocowa

Kolacja
– sałatka z kurczaka z rodzynkami

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– ½ awokado z sosem winegret (łyżeczka)
– szklanka soku wielowarzywnego i 2 kromki pieczywa chrupkiego

DZIEŃ 6

Śniadanie
– kanapka z chleba ze słonecznikiem, margaryny light, 2 plasterków polędwicy z kurczaka
– ogórek kiszony
– szklanka soku wielowarzywnego

Obiad
– pstrąg po alzacku
– 2 ziemniaki z wody (150 g)
– surówka z papryki (porcja według uznania)
– szklanka zupy pomidorowej czystej

Kolacja
– zupa kubańska z czarnej fasoli
– szklanka soku owocowego light

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– szklanka koktajlu (mleko/jogurt/kefir light i jagody/maliny ½ filiżanki)
– szklanka jogurtu naturalnego light i plasterek babki biszkoptowej

DZIEŃ 7

Śniadanie
– 2 tosty z dżemem niskokalorycznym (łyżka)
– szklanka soku pomarańczowego light

Obiad
– papryka nadziewana ryżem i mięsem
– szklanka herbaty owocowej

Kolacja
– sałatka z kaparami
– tost z masłem czosnkowym
– szklanka herbaty

Dwie przegryzki w ciągu dnia
– ½ opakowania paluszków krabowych
– szklanka soku owocowego i dwa biszkopty

PRZEPISY

BAKŁAŻAN W SOSIE CZOSNKOWYM

Bakłażan, 2-3 ząbków czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 200 g chudego jogurtu, 2 łyżki śmietany, natka pietruszki, sól.
Bakłażana obrać, pokroić w plastry wzdłuż, oprószyć solą, pozostawić na 20 min. Sos: jogurt wymieszać ze śmietaną, rozgniecionym czosnkiem, posiekana natka i solą. Bakłażana usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, podawać z sosem.

BŁĘKITNY PSTRĄG

Filet z pstrąga (200 g), opakowanie mieszanki warzywnej, 2 cykorie, ½ szklanki octu winnego, ziele angielskie, listek laurowy, sól i sok z cytryny.
Warzywa (marchew, pietruszka, seler, por) ugotować w osolonej wodzie, dodać ½ szklanki octu winnego, ziele angielskie i listek laurowy. Do wrzącego wywaru warzywnego włożyć filet pstrąga, gotować 10 min. Podawać na ogrzanym półmisku z warzywami z wywaru i cykorią  doprawiona sola i sokiem z cytryny.

BÓB Z JABŁKIEM I MAJERANKIEM

150 g bobu, duże jabłko, cebula, 3 szklanki wywaru z warzyw, ½ szklanki śmietany 12%, 2 łyżki majeranku, łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Na łyżeczce oliwy zeszklić posiekaną cebulę. Bób ugotować na wywarze z jarzyn, obrać ze skórki, dodać cebulę, jabłko pokrojone w kostkę, wsypać majeranek i wlać śmietanę. Wstawić do piekarnika na 15 minut.

CIELĘCINA DUSZONA Z JABŁKIEM

Plaster cielęciny (150 g), łyżka oliwy z oliwek, cebula, jabłko, sól, cukier.
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy, posolić, dodać pokrojoną w kostkę małą cebulę, skropić wodą. Dusić na małym ogniu. Po 10 min. dodać pokrojone w plasterki duże jabłko. Dusić dalej, aż mięso będzie miękkie, ewentualnie przyprawić solą i odrobiną cukru.

DORSZ Z MARCHEWKĄ

Filet z dorsza (200 g), ½ szklanki wywaru z warzyw, 1/3 szklanki przecieru pomidorowego, marchewka, siekana natka pietruszki, sól cebulowa lub czosnkowa, pieprz.
Rybę natrzeć solą cebulową lub czosnkową, oprószyć pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć folią, wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 min. Podlać wywarem z warzyw połączonym z przecierem pomidorowym, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i posypać posiekana natką. Piec ok. 20 min.

JAGNIĘCINA Z MUSEM JABŁKOWYM

Plaster jagnięciny (150 g), łyżeczka oliwy z oliwek, ¾ szklanki musu jabłkowego, ½ szklanki ryżu.
Mięso natrzeć czosnkiem z solą i pieprzem, zostawić na 60min. w chłodnym miejscu, następnie posmarować oliwą, zawinąć w folię i piec aż się zarumieni. Pokroić na porcje, polać musem, podawać z ryżem.

JAJKO Z FARSZEM PIECZARKOWO-CEBULOWYM

3 pieczarki, jajko, łyżeczka chudej śmietany, ½ cebuli, natka pietruszki, sól, pieprz.
Do wrzątku wrzucić pieczarki, gotować 2 min., odcedzić, drobno pokroić. Pół cebuli posiekać, przysmażyć na mocno rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu). Jajko przekroić na pół, wyjąć żółtko, rozetrzeć, połączyć z pieczarkami, pietruszką, śmietaną, cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Farszem wypełnić połówki białka.

KABACZEK Z FARSZEM MIĘSNYM

Mały kabaczek, mielona wołowina (100 g), cebula, ½ marchewki, ½ małego selera, mała puszka koncentratu pomidorowego, łyżeczka margaryny, kilka łyżek wywaru jarzynowego, sól i pieprz, szczypiorek.
Mięso mielone usmażyć (bez tłuszczu) na patelni teflonowej, dodać posiekaną cebulę, podlać wodą i dusić 10 min. na małym ogniu. Marchew i seler pokroić w kosteczkę i dodać do mięsa, dusić dalsze 10 min. Kabaczek obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć i napełnić farszem. Piec w piekarniku podlewając wywarem jarzynowym. Na końcu do wywaru dodać pastę pomidorową, łyżeczkę margaryny light, sól i pieprz. Posypać siekanym szczypiorkiem.

KEBAB

Plaster udźca jagnięcego (150 g), łyżeczka oliwy z oliwek, ostra papryka, tymianek, sól, pieprz do smaku, ½ szklanki sosu pomidorowo-jogurtowego.
Udziec jagnięcy bez skórki posmarować łyżeczka oliwy, oprószyć ostrą papryką, tymiankiem, pieprzem i solą. Upiec na grillu. Podawać z sosem pomidorowo-jogurtowym (jogurt wymieszany z sokiem pomidorowym i doprawiony solą i pieprzem).

KOSTKA SOJOWA W SOSIE PIECZARKOWYM

¼ torebki kostki sojowej, cebula, 200 g pieczarek, łyżka oliwy z oliwek, bulion warzywny z kostki, natka pietruszki.
Kostkę sojowa zalać szklanką wody i odstawić na 20 min. W tym czasie zeszklić na oliwie posiekaną cebulę, dodać pieczarki w plasterkach. Smażyć 2-3 min. Namoczoną kostkę sojową doprawić bulionem warzywnym, ugotować (około 4 min.), dodać pieczarki, chwile gotować. Posypać natką.

KRÓLIK DUSZONY W MLEKU

Mięso królika (150 g), ½ szklanki chudego mleka, pomidor, sól, pieprz.
Mięso oprószyć sola i pieprzem, udusić na małym ogniu podlewając mlekiem. Pomidor sparzyć zdjąć skórkę, pokroić, dodać do mięsa. Jeszcze chwile dusić.

KURCZAK PIECZONY

Udko z kurczaka (200 g), łyżeczka oliwy z oliwek, przyprawy do smaku.
Udko posmarować oliwą, oprószyć przyprawami, upiec na ruszcie w piekarniku.

KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU

Plaster piersi z kurczaka (150 g), cebula, 2 papryki, łyżeczka oliwy z oliwek, pomidor, kminek, sól, cukier, chili i pieprz do smaku, tortilla.
Paprykę zieloną i czerwoną pokroić w paseczki, podsmażyć wraz z pokrojona w talarki cebulą na mocno rozgrzanej oliwie. Na drugiej patelni przysmażyć pokrojoną w paseczki pierz kurczaka (bez tłuszczu), dodać warzywa, kminek, sól i pieprz, odrobinę cukru i chili.
Podgrzać wszystko często mieszając. Skropić sokiem z cytryny. Podawać na upieczonej tortilli.

KURCZAK W GALARECIE

Filet z kurczaka (150 g), ½ porcji włoszczyzny bez kapusty, łyżka żelatyny, sól.
Ugotować wywar z jarzyn, dodać sól, przecedzić, ostudzić, włożyć filet z drobiu, gotować na małym ogniu 10-12 min. Mięso wyjąć, pokroić na plastry, udekorować marchewką. Żelatynę na moczyć w małej ilości zimnej wody, wlać do bulionu, podgrzać ale nie gotować. Przecedzić, zalać mięso i odstawić do stężenia (niska półka w lodówce).

MUSSAKA

Bakłażan, mielona wołowina (150 g), cebula, pomidor, łyżeczka oliwy z oliwek, natka, listki bazylii, 3 łyżki startej mozarelli, białko jajka, ½ szklanki chudego mleka.
Bakłażan opłukać, pokroić na plastry, posolić i zostawić na kilka minut. Na patelnię teflonową wrzucić mieloną wołowinę, cebulę podsmażoną na oliwie. Gdy mięso się przyrumieni, dodać pomidor pokrojony w kostkę, podsmażyć. Zdjąć z ognia, oprószyć pieprzem, dodać posiekaną natkę i bazylię. Plastry bakłażana podsmażyć bez tłuszczu z obu stron i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać mozarellą i ziołami, przykryć warstwą mięsa i znów ułożyć plastry bakłażana. Wszystko zalać białkiem rozbełtanym z mlekiem. Zapiekać w piecu, aż skorupka zrobi się złocista.

OMLET FRANCUSKI

2 jajka, 2 łyżki mleka, łyżka mąki, łyżka margaryny light, ½ szklanki doprawionego szpinaku, 3 łyżki parmezanu.
Ubić białka, dodać żółtka, mleko i mąkę. Usmażyć omlet na łyżeczce margaryny light, przełożyć doprawionym szpinakiem, posypać parmezanem.

OMLET Z PIECZARKAMI

3 pieczarki, 2 jajka, łyżeczka oliwy z oliwek, ½ małej cebuli, natka pietruszki.
Posiekaną cebulkę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki w plasterkach, smażyć dalsze 3 min. Jajka rozbić widelcem, dodać łyżkę zimnej wody, wlać na patelnię, posypać natką i usmażyć omlet.

PAPRYKA NADZIEWANA PASTĄ SEROWĄ

Duża papryka, 2/3 kostki chudego sera białego, łyżka chudej śmietanki, plaster sera żółtego, łyżka siekanego szczypiorku, sól, pieprz.
Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, posolić. Włożyć do średnio nagrzanego piekarnika, piec 10 min. W tym czasie przygotować farsz: chudy ser biały rozgnieść widelcem, posolić, popieprzyć, dodać szczypiorek i śmietanę. Paprykę wyjąć, obrać ze skórki, napełnić serowym farszem, przykryć plasterkiem żółtego sera (nietłustego). Zapiekać aż ser się przyrumieni.

PAPRYKA NADZIEWANA RYŻEM I MIĘSEM

2 papryki, ¾ szklanki ugotowanego ryżu, mielona wołowina (100 g), cebula, 5 pieczarek, łyżeczka oliwy z oliwek, parmezan do posypania, sól, pieprz.
Zeszklić na oliwie posiekaną cebulę, dodać plasterki pieczarek i mięso, smażyć 5 min. Wymieszać z ryżem, doprawić do smaku. Papryki przeciąć na pół, wyjąć gniazda nasienne, nałożyć farsz, posypać serem, podlać wodą i udusić na małym ogniu.

PASTA Z JAJKA I ZIELENINY

Jajko ugotowane na twardo, 2 łyżki mleka, po łyżce posiekanego szczypiorku, koperku, natki, sól, liść zielonej sałaty.
Jajko posiekać, dodać zieleninę, mleko, wymieszać, doprawić solą. Podawać na liściu sałaty.

PASTA Z JAJKA I RYBY

Wędzony pstrąg (60 g), jajko ugotowane na twardo, 3-4 łyżki jogurtu light, łyżka natki i pietruszki.
Wędzonego pstrąga i jajko rozgnieść widelcem, wymieszać, dodać jogurt i natkę. Grubą warstwą masy posmarować obłożony sałatą chleb.

PASTA RYBNA

Pół kostki sera twarogowego chudego, filet z pstrąga wędzonego (60 g), 2 łyżki jogurtu naturalnego, natka pietruszki, sól, pieprz.
Rybę i ser rozgnieść widelcem, dodać jogurt, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Nałożyć na pieczywo i posypać natką.

PIECZARKI FASZEROWANE JAJKIEM

6 dużych pieczarek, łyżeczka oliwy z oliwek, cebula, 2 jajka, łyżka chudej śmietany, łyżeczka natki pietruszki, sól, pieprz.
Ogonki pieczarek posiekać, podsmażyć na łyżeczce oliwy z pokrojoną cebulą. Jajka ugotować, rozgnieść widelcem, wymieszać z cebulą i ogonkami grzybów, dodać śmietanę i posiekaną pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem. Masą nafaszerować kapelusze pieczarek, upiec w piekarniku (ok. 15 min.) lub na patelni bez tłuszczu.

PSTRĄG PO ALZACKU

Filet z pstrąga (200 g), ½ szklanki bulionu, kieliszek białego wytrawnego wina, łyżeczka masła, łyżeczka siekanego kopru, gałązka koperku i natki, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie.
Filet z pstrąga zalać bulionem warzywnym, dodać wino, łyżeczkę masła, zagotować. Dodać gałązkę pietruszki, koperku, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu 20 min, rybę wyjąć na ogrzany talerz, posypać koperkiem.

PUREE Z SOCZEWICY

½ szklanki czerwonej soczewicy, 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki, mała puszka pasty z pomidorów, 2-3 ząbki czosnku, zioła przyprawowe i sól.
Czerwona soczewice wrzucić do bulionu warzywnego, dodać pastę, czosnek, doprawić sola ziołową, pieprzem i innymi przyprawami (np. kminek, oregano, chili, papryka). Gotować na małym ogniu, aż nabierze konsystencji puree.

RAGOUT WOŁOWE Z PIECZARKAMI

Mięso wołowe (200 g), cebula, 2 ząbki czosnku, pieczarki, ½ filiżanki chudej śmietany, łyżka pasty pomidorowej.
Mięso rozbić i pokroić w paski, usmażyć na silnie rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu), dodać posiekaną małą cebulę, zmiażdżony czosnek, oprószyć pieprzem, solą, majerankiem, skropić wodą i udusić pod przykryciem. Pieczarki pokroić na połówki, dodać do mięsa i dusić do miękkości. Wlać śmietanę wymieszaną z pastą pomidorową. Zagotować. Podawać z ryżem.

RISOTTO Z INDYKA

Plaster piersi z indyka (150 g), 5 pieczarek, cebula, papryka, ¼ cukini, ½ szklanki kukurydzy, ¾ szklanki ugotowanego ryżu, ząbek czosnku, sól, pieprz, bazylia do smaku.
Pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, podlać 2 łyżkami wody i poddusić na patelni teflonowej, dodać pokrojoną w kostkę pierś indyka, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz. Dusić 15 min. często mieszając, doprawić bazylią. Ryż podsmażyć na patelni bez tłuszczu, połączyć z mięsem, dodać pokrojoną paprykę, cukinie i kukurydzę. Risotto przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 20 min.

RISOTTO WEGETARIAŃSKIE

½ puszki ciecierzycy, 1/3 puszki pędów bambusa, ½ puszki kukurydzy, cebula, papryka, gruby plaster cukini, filiżanka ugotowanego ryżu, łyżeczka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, sól.
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w paseczki paprykę i cukinię, smażyć dalsze 3 min. Wymieszać z ryżem, ciecierzycą, kukurydzą, pędami bambusa, doprawić solą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Wstawić do piekarnika na 10 min.

RYBA PIECZONA W FOLII

Filet morszczuka (150 g), 2 ząbki czosnku, zioła (tymianek, rozmaryn lub lubczyk), sól cebulowa i selerowa, łyżeczka oliwy z oliwek.
Rybę (morszczuk, karmazyn, szczupak) natrzeć czosnkiem i ziołami, oprószyć solą cebulową i selerową, posmarować oliwą, owinąć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 min. Podawać z niskokalorycznym sosem selerowo-cebulowym (5 łyżek): obrany, pokrojony mały seler i cebulkę wrzucić do pół szklanki wrzącej, posolonej wody, ugotować do miękkości i zmiksować z dodatkiem łyżeczki oliwy z oliwek. Doprawić ziołami według uznania.

RYBA W GALARECIE

Filet z morszczuka (150 g), ½ porcji włoszczyzny bez kapusty, ½ łyżki żelatyny, ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, listek laurowy, ziele angielskie.
Rybę natrzeć czosnkiem i solą, skropić sokiem cytryny, pokroić na kawałki i zostawić na 20 min w lodówce. Włoszczyznę pokroić, gotować w 2 szklankach wody pod przykryciem 10 min. Włożyć rybę, listek laurowy i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem 10-20 min. Wyjąć rybę, wywar przecedzić przez gęste sito. 1/3 szklanki wywaru wymieszać z rozpuszczona wcześniej żelatyną, wlać do reszty wywaru. Podgrzać ale nie gotować. Ułożone na półmisku kawałki ryby przybrać marchewką, zalać galaretą i wstawić do lodówki.

RYBA W PAPRYCE

Filet z karpia (200 g), ½ papryki, cebula, sól i ostra papryka w proszku.
Rybę posolić. Pokrojoną w paski paprykę wymieszać z poszatkowaną cebulą, posypać ostrą papryką i posolić. Ułożyć rybę w rondelku, przykryć masą cebulowo-paprykową. Dodać kilka łyżek wody, dusić na małym ogniu ok. pół godziny.

RYBA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Filet z dorsza (150 g), pomidor, cebula, 3 plastry ananasa, ½ szklanki kukurydzy, ½ szklanki groszku, ½ czerwonej papryki, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 4 łyżki pasty pomidorowej, mieszanka do potraw  chińskich.
Na łyżeczce oliwy zeszklić pokrojoną cebulę, dodać obrany ze skórki, podzielony na ósemki pomidor, cztery łyżki pasty pomidorowej i pokrojona paprykę. Przyprawić mieszanka do potraw chińskich. Filet usmażyć na pozostałej oliwie, podzielić na małe porcje. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem, dodać ananas pokrojony w kosteczkę, kukurydzę, groszek. Zapiec.

SAŁATKA GRECKA

1/3 opakowania sera Feta light, ½ papryki, ogórek, ½ cebuli, ½ szklanki ugotowanej fasolki szparagowej, pomidor, 5 czarnych oliwek, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, po łyżeczce octu winnego soku z cytryny.
Pokroić w kostkę paprykę, ogórek, pomidor, cebule i ser. Dodać oliwki i fasolkę. Wymieszać ocet, oliwę i sok z cytryny, sosem polać sałatkę, podawać np. na liściach sałaty.

SAŁATKA OWOCOWA Z MUESLI

1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru light, ½ łyżeczki posiekanych orzechów włoskich,1/2 łyżeczki pestek słonecznika, ½ banana, ½ jabłka, ½ marchewki, ½ plastra selera, 6-7 łyżek muesli zbożowego, sok z cytryny.
Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, jabłko i banana pokroić na średnie kawałki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z muesli, zalać jogurtem, posypać orzechami i pestkami.

SAŁATKA POLSKA

3 plasterki chudej szynki, 2 plasterki sera żółtego, ½ filiżanki groszku zielonego, ½ jabłka, łyżka majonezu light, sól i cukier.
Pokroić szynkę i ser w cienkie paseczki, jabłko w małą kosteczkę, wymieszać z groszkiem, majonezem, doprawić solą i cukrem.

SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLI

3 plasterki sera mozarella, ½ papryki, ogórek kiszony, ½ cebuli, ½ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli, pomidor, łyżeczka oliwy z oliwek, sok z cytryny do smaku, ½ łyżeczki musztardy, koperek.
Pokroić w kosteczkę paprykę, ogórek kiszony, cebulę, a pomidora podzielić na ósemki. Dodać czerwoną fasolę i ser mozarella pokrojony w paseczki. Polać sosem z oliwy, soku z cytryny (lub octu winnego) i musztardy. Posypać koperkiem.

SAŁATKA Z DYNI PO GRECKU

Spory plaster dyni (150 g), mała marchew, ¼ selera, pietruszka, ½ pora, cebula, mała puszka przecieru pomidorowego, łyżeczka oliwy z oliwek, chili, sól, sok z cytryny.
Pokroić seler, marchew, pietruszkę, por i cebulę. Udusić z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i przecieru pomidorowego (lub sosu z pomidorów), doprawić chili i solą. Plaster dyni pokroić w kostkę, ugotować pod przykryciem, odcedzić. Warzywa (ostudzone) zmieszać z dynią, posolić, skropić sokiem z cytryny.

SAŁATKA Z KABACZKA

Mały kabaczek, duża cebula, jajko, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Kabaczek i cebulę obrać, zetrzeć osobno na tarce jarzynowej o dużych oczkach, odcisnąć. Wrzucić cebulę na patelnię z nagrzaną oliwą, zeszklić, dodać kabaczek, smażyć 15 min, doprawić, wbić jajko.

SAŁATKA Z KAPARAMI

Jajko, cykoria, 2 łyżki kaparów, łyżka majonezu light, ½ szklanki ugotowanej soczewicy, sól i pieprz.
Poszatkować jajko, dodać pokrojoną w paseczki cykorię, kapary, soczewicę i majonez. Doprawić pieprzem i solą.

SAŁATKA Z KREWETEK

8-10 szt. krewetek (50 g), ½ szklanki ugotowanego makaronu muszelki, 4-7 listków sałaty, 2 łyżki odtłuszczonego jogurtu, ½ czerwonej papryki, do posypania :tarty ser mozarella, koperek, natka pietruszki.
Do makaronu dodać osączone z zalewy krewetki, porwane listki sałaty, pokrojona w paseczki czerwoną paprykę. Przyprawić do smaku, wlać jogurt, posypać tartym serem mozarella, natka pietruszki i koperkiem.

SAŁATKA Z KUKURYDZY I GROSZKU

½ filiżanki kukurydzy, ½ filiżanki groszku zielonego, ½ jabłka, 2 plasterki sera żółtego, ½ papryki, 2 łyżeczki majonezu light, łyżka jogurtu, sok z cytryny, sól, cukier.
Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z groszkiem, kukurydzą, pociętym w paseczki serem i papryką, doprawić solą i szczyptą cukru, zalać majonezem i jogurtem. Wstawić  na 20 min do lodówki.

SAŁATKA Z KURCZAKA Z RODZYNKAMI

100 g upieczonej piersi kurczaka, cebula, łyżeczka oliwy z oliwek, ½ szklanki ugotowanego ryżu, 2 plastry ananasa, 2 mandarynki, łyżka rodzynek, sól, pieprz, curry, 2 łyżki jogurtu, łyżka majonezu.
Pokroić kurczaka, cebulę drobno posiekać, przyrumienić na patelni na łyżeczce oliwy, ostudzić, połączyć z mięsem i ryżem. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa, mandarynki i rodzynki. Doprawić solą, pieprzem, curry. Polać sosem zrobionym z odtłuszczonego jogurtu i majonezu.

SAŁATKA Z TUŃCZYKA

½ puszki tuńczyka w sosie własnym, ½ filiżanki zielonego groszku konserwowego, ½ filiżanki kukurydzy z puszki, ½ szklanki ugotowanego ryżu, 1/3 pora, ogórek kiszony, łyżka majonezu niskokalorycznego, 5 łyżek jogurtu naturalnego odtłuszczonego, sól.
Tuńczyka rozgnieść, wymieszać z groszkiem, kukurydzą i ryżem. Dodać ogórek i por pokrojone w półplasterki. Doprawić solą, zalać jogurtem wymieszanym z majonezem.

SELER DUSZONY Z POMIDOREM

½ selera, duży pomidor, cebula, 2 łyżki chudego jogurtu, sól i cukier do smaku, siekany koperek lub natka pietruszki.
Połowę selera pokroić, zalać  szklanką wody, dusić 15 min, dodać obrany ze skórki pomidor i posiekaną cebulę. Posolić, doprawić szczyptą cukru i udusić do miękkości. Posypać zieleniną i polać jogurtem.

SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM

½ porcji szpinaku mrożonego, szklanka ugotowanego makaronu spaghetti, 2 plastry sera pleśniowego, ½ filiżanki chudej śmietany, łyżka tartego parmezanu, 2 ząbki czosnku, sol, pieprz, oregano.
Szpinak rozpuścić w rondlu na małym ogniu. Dodać zmiażdżony czosnek, ser pleśniowy (rokpol), gdy się rozpuści, wlać śmietanę. Posolić, przyprawić pieprzem i oregano (lub mieszanką do spaghetti). Sosem polać spaghetti, posypać parmezanem.

SURÓWKA Z CYKORII

Cykoria, ogórek kiszony, ½ jabłka, 2 łyżki siekanego szczypiorku, 3 łyżki jogurtu, sól, cukier.
Z cykorii wyciąć gorzką „piętkę”, liście podzielić na małe kawałki. Jabłko pokroić na plasterki, a ogórka na półplasterki. Wymieszać ze szczypiorkiem, doprawić solą i szczyptą cukru, polać jogurtem.

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

½ główki czerwonej kapusty, mała cebula, małe jabłko, 6 połówek orzechów włoskich, łyżka oliwy z oliwek, sok z cytryny, siekana natka pietruszki, sól.
Kapustę i cebulę drobno posiekać, wsypać do wrzącej wody na 2 min. Odcedzić i oziębić pod zimną wodą. Skropić sokiem z cytryny. Jabłko utrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić cytryną, wymieszać z grubo posiekanymi orzechami, kapustą i cebulą, doprawić solą, polać oliwą, wymieszać. Posypać natką.

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ

½ szklanki kapusty kiszonej, ½ marchewki, ½ cebuli, łyżeczka oliwy z oliwek, kminek, sól, cukier.
Kminek zalać wrzątkiem. Odcedzić. Wymieszać utartą marchew, posiekaną cebulę i kapustę (odcisnąć sok). Doprawić do smaku.

SURÓWKA Z MARCHWI

Marchew, jabłko, łyżka posiekanej natki, 2 łyżki kefiru, sól i sok z cytryny.
Marchew i jabłko (ze skórką) utrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z natką i kefirem. Doprawić solą i sokiem z cytryny.

SURÓWKA Z PAPRYKI

2 papryki, mała cebula, łyżka oliwy z oliwek, sól i cukier.
Z papryki wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paseczki. Cebulkę posiekać. Warzywa wymieszać, doprawić solą i szczyptą cukru, polać oliwą.

SURÓWKA Z PORA I RODZYNEK

Por, łyżeczka rodzynek, ½ jabłka, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól.
Por pokroić w krążki, jabłko w kostkę. Por, jabłko i rodzynki wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą.

SURÓWKA Z WARZYW

Mały seler, jabłko, ogórek, cykoria, ząbek czosnku, szczypta cukru, sól, łyżka chudego jogurtu.
Seler zetrzeć na wiórki. Jabłko i ogórek pokroić na małe, a cykorię na większe kawałki. Doprawić czosnkiem, solą, odrobiną cukru, polać łyżką jogurtu.

SZASZŁYK Z KURCZAKA I KUKURYDZY

Filet z kurczaka (150 g), 6 małych kolb kukurydzy z puszki, gruszka, papryka, łyżeczka oliwy z oliwek, ½ główki sałaty, 3 łyżki sosu winegret, przyprawy.
Mięso kurczaka natrzeć przyprawami do potraw z grilla, pokroić w kostkę. Nadziać na szpadki na przemian z pokrojoną w kostkę gruszką, papryką i małymi kukurydzami z puszki. Posmarować wszystko oliwą z oliwek. Piec na grillu lub w piekarniku na folii (obracając) ok. 20 min. Podawać z sałatą polaną sosem winegret.

WARZYWA Z GRILLA

Papryka, ½ bakłażana, 5 dużych pieczarek, cebula, po kilka różyczek kalafiora i brokułu, sól, rozmaryn, łyżeczka oliwy z oliwek.
Paprykę, bakłażana, pieczarki, cebulę pokroić, dodać kalafior i brokuły. Posolić, przyprawić ziołami. Upiec na grillu lub w piekarniku na folii z dodatkiem oliwy. Podawać z sosem czosnkowo-jogurtowym (pół filiżanki): jogurt naturalny wymieszać z czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, przyprawić sokiem z cytryny i solą.

ZAWIJAŃCE RYBNO-PIECZARKOWE

Filet z sandacza (150 g), cebula, 200 g pieczarek, białko jajka, łyżka oliwy z oliwek, 2-3 łyżki odtłuszczonego mleka, sól, pieprz.
Cebulę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać. Połowę poddusić na oliwie z pieczarkami również posiekanymi, przyprawić solą i pieprzem. Po ostudzeniu wymieszać z białkiem jajka. Masą pieczarkową posmarować dwa kawałki ryby, zwinąć w ruloniki, spiąć. Udusić w rondlu z resztą cebuli podlewając mlekiem.

ZIELONE SPAGHETTI

Makaron (100 g po ugotowaniu), łyżka oliwy z oliwek, średnia cebula, papryka, pół słoiczka małż, sos pesto, sproszkowana papryka, sok jabłkowy.
Ugotować makaron, w rondlu na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, małże, sos jabłkowy, chwilę podusić. Oprószyć papryką, doprawić do smaku. Gorące spaghetti wymieszać z sosem Pesto, polać sosem małżowym.

ZUPA KUBAŃSKA Z CZARNEJ FASOLI

Plaster wędzonego kurczaka (100 g), cebula, ½ szklanki czarnej fasoli, ½ marchewki,    ¼ selera, ½ pietruszki, 1,5 szklanki bulionu mięsnego z kostki, 2-3 ząbki czosnku, ostra papryka, kminek, oregano, sól.
Kurczaka pokroić w kosteczkę, podlać odrobiną wody, dodać posiekaną cebulę i pokrojone jarzyny, dusić 15 min, doprawić ostrą papryką. Namoczoną przez noc czarna fasolę ugotować w bulionie mięsnym. Gdy zmięknie dodać czosnek, kminek, oregano i sól. Na koniec do zupy włożyć mięso z jarzynami. Chwilę gotować.

Autorkami diet i przepisów Joanna Myszkowska i Katarzyna Lesińska z Katedry Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej SGGW.
Źródło: Superdodatek URODA & multiVita, czerwiec 2000, nr 6.

Mogą ci się spodobać także

Brak komentarzy

Odpowiedz