Zdrowe jedzenie

Dieta Cambridge

Podstawą postępowania w leczeniu otyłości jest ograniczenie spożycia energii. Jest to leczenie dietetyczne, co wiąże się zawsze ze zmianą stylu życia oraz ze zwiększoną aktywnością fizyczną. Każda właściwa dieta stosowana w leczeniu powinna być zbilansowana i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników zapewniających prawidłowe wewnątrzustrojowe funkcjonowanie organizmu.

Diety niekompletne powodują niedobory co prowadzi do dysfunkcji organizmu. Jeżeli dieta ubogokaloryczna w granicach 1000 kcal nie daje oczekiwanych rezultatów, zachodzi potrzeba zastosowania diety o bardzo małej zawartości energii w granicach 400-500 kcal dziennie.

Podstawą diety Cambridge stanowią przygotowane przemysłowo napoje i zupy w formie sproszkowanej zawierające wszystkie niezbędne elementy właściwego żywienia, czyli: białko, małą ilość węglowodanów i tłuszczu, błonnik pokarmowy, witaminy i substancje mineralne w dawkach odpowiadających dziennemu zapotrzebowaniu organizmu.

Dieta Cambridge może stanowić „wyłączne źródło odżywiania” lub może być łączona z konwencjonalnym posiłkiem. Rodzaj diety podyktowany jest stanem zdrowia. W określonych przypadkach potrzebna jest konsultacja lekarska. Przy radykalnych zmianach sposobu odżywiania się warto skonsultować się z lekarzem. W czasie stosowania diety Cambridge średni ubytek wagi wynosi około 3 kg tygodniowo. Posiłki diety stanowią napoje i zupy w formie sproszkowanej, przygotowane przez rozpuszczenie ich w wodzie.

Na rynku dostępne są różne smaki np: zupa jarzynowa, grzybowa z borowików, zupa pomidorowa, rosół o smaku kurczaka z grzybami, napój kakaowy, napój kakaowy bez laktozy (dla osób uczulonych na mleko), napój cappuccino, waniliowy, jabłkowy, truskawkowy, napój o smaku owoców leśnych.

Ilość posiłków w diecie Cambridge dziennie zależy od rodzaju diety, płci i wzrostu pacjenta. Ocena kliniczna przeprowadzona w Polsce w Instytucie Żywności i Żywienia potwierdziła zarówno bezpieczeństwo, skuteczność jak i dobrą tolerancję w czasie leczenia. Oprócz oczekiwanych ubytków wagi odnotowano: regulację gospodarki tłuszczowej (obniżenie poziomu „złego” cholesterolu i trójglicerydów) oraz obniżenie podwyższonych wartości poziomu glukozy i ciśnienia tętniczego. Najlepsze rezultaty daje leczenie cykliczne: 3 tygodnie diety ścisłej + 2 tygodnie diety mieszanej.

Mogą ci się spodobać także

Brak komentarzy

Odpowiedz

Przeczytaj poprzedni wpis:
Dieta antywrzodowa

Jest to dieta ochronna z ograniczeniem substancji zwiększających wydzielanie soku żołądkowego. Dieta ma zastosowanie w przypadków choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,...

Zamknij