Domena jest na sprzedaż. Dzwoń, dogadamy się! :-)   507 96 11 46
Zdrowe jedzenie

Dieta norweska

Dieta norweska została opracowana przez lekarzy oraz specjalistów od spraw żywienia w szpitalu uniwersyteckim w Oslo – stąd właśnie wywodzi się jej nazwa. Jest jedną z nowszych i wysoce skutecznych diet odchudzających – pozwala schudnąć nawet 10 kilogramów w ciągu 14 dni. Cykl diety powinien trwać dokładnie tyle czasu, a wszelkie odstępstwa mogą spowodować, że kuracja nie będzie tak efektywna.

Skuteczność diety norweskiej jest połączona z rygorystycznym programem odchudzania. Jej działanie zostało potwierdzone, jednakże wymaga to od nas samodyscypliny, konsekwencji i cierpliwości. Podczas stosowania diety wolno jeść tylko produkty opisane w jadłospisie. Wtedy dokładne przestrzeganie jej zasad pozwoli nam cieszyć się spadkiem wagi po zakończeniu cyklu.

Zalecenia w diecie norweskiej

Nie należy skracać ani wydłużać czasu jej trwania diety lub jej przerywać.

Trzeba przestrzegać posiłków opisanych w jadłospisie.

Dieta składa się z trzech posiłków – śniadania, drugiego śniadania i obiadu – nie jemy kolacji.

Jajka powinny być spożywane wyłącznie po ugotowaniu – na miękko lub na twardo.

Warto pić duże ilości wody mineralnej nie gazowanej – około 2 litrów dziennie.

Nie należy stosować soli, oleju czy masła oraz śmietany.

Jadłospis w diecie norweskiej

Pierwszego dnia diety na śniadanie zjadamy trzy ugotowane jajka. W pozostałe dni śniadanie jest stałe: 1 – 2 gotowanie jajka, kawa lub herbata.

Dzień 1 i 8 – Drugie śniadanie: 1-2 jajka, grejpfrut i do tego kawa lub herbata; Obiad: 3 jajka, kromka chleba i surówka warzywna bez sosu i oleju oraz kawa lub herbata,

Dzień 2 i 9 – Drugie śniadanie: 1-2 jajka, grejpfrut i do tego kawa lub herbata; Obiad: wołowina oraz seler naciowy, pomidor, ogórek i inne warzywa oraz kawa lub herbata,

Dzień 3 i 10 – Drugie śniadanie: 1-2 jajka, ugotowany szpinak z dodatkiem łyżki jogurtu; Obiad: dwa kotlety z piersi kurczaka, warzywa jak drugiego dnia oraz kawa lub herbata,

Dzień 4 i 11 – Drugie śniadanie: surówka z warzyw i grejpfrut oraz kawa i herbata; Obiad: 1-2 jajka, gotowany szpinak, biały ser i do tego kromka chleba,

Dzień 5 i 12 – Drugie śniadanie: 1-2 jajka, ugotowany szpinak z dodatkiem łyżki jogurtu, kawa lub herbata; Obiad: ryba z kromką chleba i surówką z warzyw oraz kawa lub herbata,

Dzień 6 i 13 – Drugie śniadanie: sałatka owocowa, kawa lub herbata; Obiad: wołowina oraz pomidor, ogórek kiszony i seler naciowy do tego kawa lub herbata,

Dzień 7 i 14 – Drugie śniadanie: zimne mięso z kurczaka, grapefruit oraz kawa lub herbata; Obiad: zupa jarzynowa, mięso drobiowe z gotowaną kapustą oraz pomidor, seler naciowy i grapefruit do tego kawa lub herbata.

Efekty diety norweskiej

Stosowanie diety norweskiej pozwala nam schudnąć do 10 kilogramów w ciągu dwóch tygodni. Odżywianie się zgodnie z jadłospisem tej diety powoduje znaczne przyspieszenie naszego metabolizmu. Składniki, które spożywamy powodują poprawę trawienia pokarmów, co sprawi, że po zakończeniu diety łaknienie powinno zmaleć. Zaleca się także unikania produktów bogatych w skrobię.

Jak widać dieta norweska jest bardzo wymagająca zarówno pod względem przestrzegania reguł jak i samego jadłospisu. Wytrzymanie czternastu dni zgodnie z jej zasadami może okazać się bardzo trudne dla niektórych osób. Warto jednak przemęczyć się ten czas, żeby następnie cieszyć się niższą wagą.

Mogą ci się spodobać także

1 komentarz

  • Adam
    13 listopada 2017 at 17:31

    Dieta norweska to dieta, mająca na celu usprawnienie spowolnionej przemiany materii. Przez 2 tyg. stosujemy się ściśle do jadłospisu (opartego w uproszczeniu na dużej ilości protein w postaci jajek, chudego mięsa i ryb, oraz węglowodanach i in. składnikach odżywczych zawartych w grejpftutach oraz surowych warzywach). Można ja określić jako niskotłuszczową, nisko-skrobiową, uwzględniającą produkty o niskim IG. Po dwóch tyg, jemy normalnie, uważając na produkty skrobiowe i inne o wysokim IG.

  • Odpowiedz