Zdrowe jedzenie

Sposób jedzenia a charakter osoby

Ponoć jesteś tym co jesz. Aczkolwiek naukowcy sugerują, że wpływ na nas ma nie tylko posiłek, lecz także sposób jego zjadania. To w jaki sposób jesz może również wiele o tobie powiedzieć. Na stronie LittleThings.com w jednym z artykułów opisano różne typy osobowości w zależności od tego, czy jedzą powoli, szybko, czy są wybredne lub lubią odkrywać nowe smaki.

Można tam przeczytać, że istnieje zależność pomiędzy charakterem a nawykami jedzeniowymi. Julia Hormes, psycholog specjalizująca się w zachowaniu żywieniowym na Uniwersytecie Stanu Nowy Jork w Albanie, również wskazuje na wiele cech charakteru, które można wywnioskować ze sposobu w jaki spożywamy posiłek.

Powolne jedzenie
To typ, gdy wszyscy przy stole skończyli już jeść, a on ma jeszcze sporo na talerzu. Takie osoby zazwyczaj lubią mieć wszystko pod kontrolą i doceniają życie. Zazwyczaj to ludzie pewni siebie i zrównoważeni. Jednakże czasami ludzie, którym zdarza się jeść powoli mogą to robić w wyniku spadku energii lub obniżonego samopoczucia. Warto podkreślić, że powolne jedzenie ma kilka ważnych plusów: pokarm lepiej jest wykorzystany, potrzeba także mniej energii na jego trawienie, szybciej odczuwamy sytość oraz mamy większą przyjemność z posiłków.

Szybkie jedzenie
Gdy wszyscy przy stole ledwo doszli do połowy posiłku, ta szybka osoba zdążyła już nawet po sobie nawet pozmywać 😉 Ten typ jedzenia przejawiają najczęściej jednostki ambitne, zorientowane na cele, otwarte na nowe doświadczenia. Ale bywa, że mogą być niecierpliwi. Możliwe też, że lubią szybkie tempo życia i czerpią z niego pełnymi garściami. Warto podkreślić, że zbyt szybkie pochłanianie jedzenia może prowadzić do problemów zdrowotnych, obejmujących przybieranie na wadze.

Kulinarna ruletka
Niektóre osoby szukają nowych kulinarnych przygód. Przy stole bardzo lubią poznawać nowe smaki i łatwo podejmują ryzyko sprawdzania nieznanych potraw. Taki stosunek do jedzenia i życia jest godny podziwu, jednakże warto uważać z namawianiem innych do podobnego zachowania. Nie każdy z nas jest i musi być typem odkrywcy. Tego rodzaju podejście do jedzenia wskazuje na charakter otwarty na próbowanie nowych rzeczy oraz brak problemów z wychodzeniem ze strefy komfortu.

Wybrzydzanie
Może znasz kogoś, kto nie wyrósł z dziecięcych nawyków żywieniowych i niezbyt chętnym okiem patrzy na inną kuchnię. Takie osoby zwykle proszą kelnera o podanie dania bez sosu lub dressingu. Całkiem prawdopodobne jest, że taka osoba jest dość znerwicowana. Fobie jedzeniowe i niechęć do próbowania nowych smaków często idą w parze z cechami osobowości, takimi jak poszukiwanie doznań, lęki i neurotyzm.

Izolowanie
To chyba najbardziej nietypowy sposób jedzenia – metodyczne spożywanie elementów składowych posiłku oddzielnie, jeden po drugim. Osoby, które tak robią, są zwykle szczegółowe i lubią wszystko przemyśleć dokładnie. Najczęście to jednostki ostrożne, a ich zachowanie często jest dla innych niezrozumiałe, jednakże one są przekonane, że właśnie w tym szaleństwie jest metoda. Zazwyczaj są to indywidualiści o zadaniowym typie osobowości. Bywa, że taka osoba jest uparta i ma problem z wielozadaniowością.

Zapraszamy do świata kuchni!
Mamy kuchnie dla każdego typu osobowości 🙂
INSPIRACJA – Kuchnie Bydgoszcz

Mogą ci się spodobać także

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Marylka
    26 sierpnia 2017 at 19:34

    e tam takie generalizowanie, to tak jak powiedzieć, że wszyscy Niemcy to faszyści, albo wszyscy Polacy to pijaki i złodzieje…

  • Odpowiedz
    Marian
    11 sierpnia 2017 at 16:34

    Ja czasami szybko jem, bo muszę gdzieś zdążyć i się śpieszę,
    i jak mnie określić? 🙂

  • Odpowiedz
    Arnold
    8 sierpnia 2017 at 09:33

    A ja nie lubię parówek i mielonego i co wtedy? Jak to zawsze odkładam to co za charakter mam?

  • Odpowiedz

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Dziurawiec

    Dziurawiec był uważany od najdawniejszych czasów za lek uniwersalny - i nie bez powodu, bo spektrum działania ma imponujące. Znano...

    Zamknij