Jest to dieta ochronna z ograniczeniem substancji zwiększających wydzielanie soku żołądkowego. Dieta ma zastosowanie w przypadków choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wrzodów jelita.
Produkty zalecane w diecie antywrzodowej:
– Świeże masło, słodka śmietana, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, margaryna wysokogatunkowa w ograniczonej ilości,
– Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree,
– Pieczywo jasne pszenne, czerstwe,
– Mąka pszenna jasna, kasza manna, krakowska, ryż, sago, płatki owsiane, kasza jęczmienna, drobny delikatny makaron,
– Mleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone, bardzo świeży ser twarogowy, ser śmietankowy,
– Ciastka czerstwe zbożowe, mało słodki biszkopt,
– Przyprawy: sól, cukier, wanilia, koper zielony, sok z cytryny,
– Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, warzywne, zaprawiane mąką,
– Mięso gotowane, duszone, potrawki, pulpety, budynie,
– Kompoty, galaretki, kisiele – wszystkie mało słodzone,
– Słaba herbata, słaba kawa, mleko,
– Jaja gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, jajecznica na parze,
– Chude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczę, szynka, polędwica,
– Ryby: dorsz, leszcz, sola, płastuga, kargulena, szczupak, sandacz,
– Gotowane: marchew, buraki, szpinak, kabaczek, dynia, kalafior; fasolka szparagowa i groszek zielony w ograniczonych ilościach; surowe: sałata, pomidory,
– Owoce dojrzałe bez pestek, gotowane: jabłka, truskawki, morele, gotowane soki z owoców jagodowych,
– Cukier, miód, dżemy.
Produkty zabronione w diecie antywrzodowej:
– Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy,
– Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby,
– Owoce surowe, suszone, gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy,
– Groch, fasola, bób, soczewica,
– Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy
– Ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, kostki bulionowe,
– Rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw,
– Desery z czekoladą, z przeciwwskazanych owoców, z orzechami, dużą ilością cukru,
– Mocna herbata i kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane,
– Ciasta kruche, keksy, makowiec, pączki, torty,
– Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe,
– Maki razowe, żytnie, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony, kluski kładzione, naleśniki,
– Mleko zsiadłe przekwaszone, kefir, jogurt, sery żółte i topione,
– Jaja gotowane na twardo, sadzone, w majonezie, jajecznica, sadzone,
– Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne,
– Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny,
– Mięsa smażone, duszone, pieczone w sposób konwencjonalny.
Brak komentarzy