Dla osób rozpoczynających dietę dr Budwig początki bywają najczęściej trudne. Głównym problemem jest pytanie: co jeść, skoro tak wiele jeść nie można. Do tej pory, dla wielu pacjentów podstawą wyżywienia było przecież mięso, wędliny i słodycze.
Przykładowy jadłospis diety dr Budwig na 5 dni.
UWAGI:
- Posiłki powinny być urozmaicone, kolorowe i smaczne!
- Przez pierwsze 3 miesiące diety dzienną porcję pasty robimy zwykle z 6-8 łyżek oleju lnianego. Następnie pastę dzielimy na 3 części: jedna część idzie do śniadania, druga – do obiadu a trzecia do kolacji.
- Oprócz pasty z oleju lnianego pacjent powinien zjadać osobno codziennie 1-2 łyżki oleju jako dodatku do potraw (i zawsze na zimno!) oraz 3-6 łyżek zmielonego (to na świeżo przed podaniem) siemienia lnianego.
- Płyny pijemy zawsze powoli oraz długo trzymając je w ustach. Tak samo z posiłkami – również zjadamy je powoli, długo przeżuwając.
- Należy kupować ekologiczne warzywa i owoce. To odnosi się zwłaszcza do importowanych produktów – uwaga na banany i cytrusy, które są spryskiwane środkami chemicznymi na czas długiego transportu. Podobnie konserwowane orzechy (w diecie tej surowo zabronione są orzechy ziemne!).
- Soki powinniśmy pić świeżo wyciskane, najlepiej jeśli są wyciskane przez praskę, a nie pochodzą z sokowirówki.
- Codziennie pijemy 3 szklanki ciepłej herbaty. Są to ziołowe herbaty, ale należy odstawić herbaty aromatyzowane.
- W sumie ilość wypitych płynów, łącznie z zupami, nie powinna być mniejsza niż 2 – 2,5 litra.
- Przez pierwsze trzy miesiące warzywa strączkowe spożywamy w niewielkich ilościach.
- Soli w ciągu jednego dnia można użyć maksymalnie tylko dwie małe szczypty i to tylko w postaci soli ziołowej.
- Pomiędzy trzema daniami obiadu zalecane są około półgodzinne przerwy.
- “Inicjalny”, pierwszy dzień diety przeprowadzamy wyłącznie raz, tylko pierwszego dnia diety! Tego dnia pacjent może dostać biegunki, jest to efekt intensywnej detoksykacji.
- Ilość szampana / wina musującego dozwolona w ciągu dnia wynosi 100 ml. Można rozcieńczać wino wodą źródlaną i niegazowaną.
Dzień 1 “inicjalny”
z samego rana, chwilę po przebudzeniu
Świeżo wyciskany SOK Z JABŁEK i MARCHWI do picia na czczo z samego rana, pity powoli łykami, długo trzymany w ustach, a przez cały dzień.
1) 250 g SIEMIENIA LNIANEGO podzielić na ok. 10 porcji. Mniej więcej w godzinnych odstępach czasu mielić w młynku do kawy jedną porcję (zawsze na świeżo), wymieszać z łyżeczką miodu (koniecznie naturalny, niepodgrzewany; im ciemniejszy, tym lepszy) i zjadać łyżeczką, powoli, trzymając dość długo w ustach każdy kęs. Można dodać 2 łyżki wody źródlanej, aby łatwiej utworzyła się papka. Zjadać taka papkę popijając sokiem z jabłek lub wytrawnym czerwonym winem musującym- najlepiej szampanem. Papkę można tez zjadać zmieszaną z sokiem lub szampanem.
(szampan wskazany jest szczególnie w porze śniadaniowej, nie więcej niż lampka w ciągu całego dnia)
2) w ciągu dnia, przed posiłkami z siemienia mielonego pić sok z jabłek i buraków lub jabłek i marchwi (od pół szklanki do jednej szklanki przed każdym posiłkiem)
(pacjent powinien wypić min. 2 litry płynów w ciągu dnia)
Uwaga: (sok z buraka należy wykonać 2 godziny wcześniej i odstawić do lodówki, po czym bezpośrednio przed podaniem soku dorobić do soku z jabłek lub marchwi i dać do picia pacjentowi) 3) między posiłkami wypić przynajmniej 3 szklanki ciepłej herbatki ziołowej (zielona herbata, herbata z mięty pieprzowej, dzikiej róży)
Dzień 2
Po obudzeniu
Szklanka herbaty z dzikiej róży lub malinowej (nie czarnej, aromatyzowanej, ale naturalnej owocowej, np. Herbapolu)
Na pół godziny przed śniadaniem
szklanka soku z kiszonej kapusty, lub kiszonego barszczu naturalnego lub kiszonki wielowarzywnej lub maślanki (0% tłuszczu)
I śniadanie
Najpierw Muesli:
Do miseczki-salaterki wsypać 3 łyżki stołowe zmielonego na świeżo siemienia lnianego. Na siemię nałożyć drobno pokrojonego w plasterki banana. Polać łyżką niesłodzonego soku z czarnej porzeczki (w takie soki najlepiej zaopatrzyć się sklepie ekologicznym) lub soku wyciśniętego z ciemnych winogron. Na to nałożyć łyżką warstwę pasty (wykonanej uprzednio wg przepisu; proszę nie zapominać o łyżeczce miodu i szczypcie pieprzu cayenne przy miksowaniu serka chudego i oleju w ilości 6-8 łyżek stołowych oleju na 12,5 dkg serka).
Potem jeden lub dwa krążki chleba ryżowego z liściem sałaty i plasterkiem pomidora.
II śniadanie
SOK świeżo wyciskany: 2 części buraka, 1 cześć marchewki, 1 część selera, 1 cz. jabłka (sok z buraka należy wykonać 2 godziny wcześniej i odstawić do lodówki, po czym bezpośrednio przed podaniem dorobić do niego soku z marchwi, jabłka i selera i dać do picia pacjentowi)
Na pół godziny przed obiadem
wypić szklankę zielonej herbaty lub herbaty z mięty (miętę preferować szczególnie wtedy, jeśli u pacjenta występują wzdęcia i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego)
Obiad
Najpierw sałatki: Przygotować 3 surówki: z utartej surowej rzodkwi, z utartej marchewki, z utartych ugotowanych buraczków. Surówki doprawić sosem z oleju lnianego, miodu i soku z cytryny. Nałożyć na talerz 3 liście sałaty. Na każdym liściu ułożyć po 3 łyżki surówki w innym kolorze.
Potem zupa warzywna: Ugotować na wolnym ogniu (to ważne!) całego małego selera, kawałek włoskiej kapusty, cebulę i parę marchewek (warzyw, oprócz cebuli nie obieramy tylko solidnie szorujemy!!). Dodajemy majeranek. Pod koniec gotowania wrzucić dwa pomidory. Ugotowane warzywa wraz z odrobiną wywaru zmiksować z ząbkiem czosnku. Zmiksowane warzywa wrzucić z powrotem do wywaru. Nalać na talerz ok.1,5 szklanki zupy. Doprawić juz na talerzu LECIUTKO solą ziołową, tak aby na talerz nie wyszło więcej soli niż malutka szczypta i juz na talerzu dodać łyżeczkę oleju lnianego. Wymieszać. Od razu podawać do zjedzenia.
Na koniec deser:
jedna cała pomarańczka
Podwieczorek
szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców lub szampana (wytrawnego)
Do napoju wmieszać 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 1 łyżeczkę miodu (najpierw wymieszać miód z siemieniem, a później taką papkę wmieszać do napoju)
Na pół godziny przed kolacją
szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców
Kolacja
Najpierw pudding ze ¾ szklaneczki rozgotowanych na wolnym ogniu płatków owsianych. Polać je pastą z dodatkiem miodu.
Potem owoce sezonowe, np. śliwki, brzoskwinia.
Przed snem
szklanka ciepłej herbaty zielonej, z dzikiej róży lub miętowej
Dzień 3
Po obudzeniu
szklanka herbaty z dzikiej róży lub malinowej (nie czarnej, aromatyzowanej, ale naturalnej owocowej, np. Herbapolu)
Na pół godziny przed śniadaniem
szklanka soku z kiszonej kapusty, lub kiszonego barszczu naturalnego lub kiszonki wielowarzywnej lub maślanki (0% tłuszczu)
I śniadanie
Najpierw Muesli:
Do miseczki-salaterki wsypać 2 łyżki stołowe zmielonego na świeżo siemienia lnianego. Na siemię nałożyć drobno pokrojonego 2 figi i dwa daktyle. Na nie utarte na tarce jabłko. Na to nałożyć łyżką warstwę pasty (wykonanej uprzednio wg przepisu; proszę nie zapominać o łyżeczce miodu i szczypcie pieprzu cayenne przy miksowaniu serka chudego i oleju w ilości 6 łyżek stołowych oleju na 12,5 dkg serka).
II śniadanie
SOK świeżo wyciskany: 2 części buraka, 1 cześć marchewki, 1 część selera, 1 cz. jabłka (sok z buraka należy wykonać 2 godziny wcześniej i odstawić do lodówki, po czym bezpośrednio przed podaniem dorobić do niego soku z marchwi, jabłka i selera i dać do picia pacjentowi)
Na pół godziny przed obiadem
wypić szklankę zielonej herbaty lub herbaty z mięty (miętę preferować szczególnie wtedy, jeśli u pacjenta występują wzdęcia i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego)
Obiad
Najpierw sałatka: Utrzeć seler, dodać pastę i rodzynki. Można wrzucić trochę orzechów włoskich.
Doprawić sokiem z cytryny i miodem.
Potem II danie: Ugotować 3 ziemniaki w mundurkach na parze. Jednocześnie w rondelku na wolnym ogniu udusić szpinak (bez dodatku tłuszczu) i pokrojoną cebulę z odrobinka soli ziołowej i ząbkiem czosnku. Pod koniec gotowania wrzucic dwa zmiksowane lub pokrojone pomidory, szczypte pieprzu cayenne i bazylię. Ułożyć przekrojone ziemniaki na talerzu. Polać gęstym “sosem szpinakowym” wymieszanym z łyżką oleju lnianego.
Na koniec deser:
Jabłka, banany i melona pokroić w kostkę. Zalać sosem do sałatki owocowej przygotowanym w następujący sposób: zmiksować w mikserze na wysokich obrotach przez ok. minutkę następujące składnik:
pół szklanki soku z pomarańczy
1 łyżka oleju lnianego
1 łyżka nasion sezamu.
Od razu podawać do zjedzenia.
Podwieczorek
szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców lub szampana (wytrawnego) Do napoju wmieszać 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 1 łyżeczkę miodu (najpierw wymieszać miód z siemieniem, a później taką papkę wmieszać do napoju)
Na pół godziny przed kolacją
szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców
Kolacja
Zupa jarzynowa, gotowana na wolnym ogniu, tylko na wodzie wraz z połową szklanki kaszy gryczanej (najlepiej z dodatkiem kapusty włoskiej i pora), bez przykrycia . Na talerzu dodać pastę.
Przed snem
szklanka ciepłej herbaty zielonej, z dzikiej róży lub miętowej
Dzień 4
Po obudzeniu
szklanka herbaty z dzikiej róży lub malinowej (nie czarnej, aromatyzowanej, ale naturalnej owocowej, np. Herbapolu)
Na pół godziny przed śniadaniem
szklanka soku z kiszonej kapusty, lub kiszonego barszczu naturalnego lub kiszonki wielowarzywnej lub maślanki (0% tłuszczu)
I śniadanie
Najpierw Muesli:
Do miseczki-salaterki wsypać 2-3 łyżki stołowe zmielonego na świeżo siemienia lnianego. Na siemię nałożyć drobno pokrojoną pomarańczę ewentualnie z dwoma daktylami. Na to nałożyć łyżką warstwę pasty (wykonanej uprzednio wg przepisu; proszę nie zapominać o łyżeczce miodu i szczypcie pieprzu cayenne przy miksowaniu serka chudego i oleju w ilości 6 łyżek stołowych oleju na 12,5 dkg serka). Pastę posypać małą garścią NIEKONSERWOWANYCH orzeszków pistacjowych.
II śniadanie
SOK świeżo wyciskany: 2 części buraka, 1 cześć marchewki, 1 część selera, 1 cz. jabłka (sok z buraka należy wykonać 2 godziny wcześniej i odstawić do lodówki, po czym bezpośrednio przed podaniem dorobić do niego soku z marchwi, jabłka i selera i dać do picia pacjentowi)
Na pół godziny przed obiadem
wypić szklankę zielonej herbaty lub herbaty z mięty (miętę preferować szczególnie wtedy, jeśli u pacjenta występują wzdęcia i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego)
Obiad
Najpierw sałatka: Przygotować na talerzu kilka liści sałaty (najlepiej kilku rodzajów), pokrojonego
pomidora, kiełki lucerny, słonecznika lub rzodkiewki. Polać sałatkę sosem przygotowanym z pasty
zmiksowanej z ząbkiem czosnku .
P otem II danie:
Ugotować ryz naturalny na wolnym ogniu. Ugotować na parze brukselkę i kalafior. Nałożyć na talerz około szklaneczki ryżu, udekorować brukselką i różyczkami kalafiora. Polać pastą zmiksowaną z łyżeczką curry.
N a koniec deser:
utarte jabłko z dodatkiem rodzynek NIEKONSERWOWANYCH, namoczonych uprzednio w naturalnym soku z grejpfruta.
Podwieczorek
szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców lub szampana (wytrawnego) Do napoju wmieszać 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 1 łyżeczkę miodu (najpierw wymieszać miód z siemieniem, a później taką papkę wmieszać do napoju)
Na pół godziny przed kolacją
szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców
Kolacja
Pudding z pół szklaneczki rozgotowanej na wolnym ogniu (to ważne!), ugotowanej na wodzie kaszy gryczanej najlepiej niepalonej (dostępna w sklepie ekologicznym) polana pastą i jakimś niesłodzonym sokiem jagodowym (ciemno czerwone lub czarne owoce, mogą być ciemne winogrona).
Przed snem
szklanka ciepłej herbaty zielonej, z dzikiej róży lub miętowej
Dzień 5
Po obudzeniu
szklanka herbaty z dzikiej róży lub malinowej (nie czarnej, aromatyzowanej, ale naturalnej owocowej, np. Herbapolu)
Na pół godziny przed śniadaniem
szklanka soku z kiszonej kapusty, lub kiszonego barszczu naturalnego lub kiszonki wielowarzywnej lub maślanki (0% tłuszczu)
I śniadanie
Muesli: Do miseczki-salaterki wsypać 2 łyżki stołowe zmielonego na świeżo siemienia lnianego. Na siemię nałożyć utarte jabłko. Na to nałożyć łyżką warstwę pasty (wykonanej uprzednio wg przepisu; proszę nie zapominać o łyżeczce miodu i szczypcie pieprzu cayenne przy miksowaniu serka chudego i oleju w ilości 6 łyżek stołowych oleju na 12,5 dkg serka). Pastę posypać małą wiórkami kokosowymi.
II śniadanie
SOK świeżo wyciskany: 2 części buraka, 1 cześć marchewki, 1 część selera, 1 cz. jabłka (sok z buraka należy wykonać 2 godziny wcześniej i odstawić do lodówki, po czym bezpośrednio przed podaniem dorobić do niego soku z marchwi, jabłka i selera i dać do picia pacjentowi)
Na pół godziny przed obiadem
wypić szklankę zielonej herbaty lub herbaty z mięty (miętę preferować szczególnie wtedy, jeśli u pacjenta występują wzdęcia i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego)
Obiad
Najpierw sałatka:
na tarce utrzeć średniego buraka. odstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem utrzeć duże jabłko. Wymieszać z buraczkiem. Dodać 1-2 łyżeczki oleju lnianego.
Potem II danie:
Pół szklanki ryżu brązowego, pół szklanki kaszy gryczanej i szklankę soczewicy zielonej zalać 5 szklankami wody wrzącej i gotować z odrobina majeranku ok. pól godziny. Na talerz nałożyć ok. 1,5 szklanki potrawy. Dodać łyżkę oleju lnianego i szczyptę soli ziołowej.
Na koniec deser:
sałatka owocowa z sokiem z pół cytryny, udekorowana sowicie pastą z miodem.
Podwieczorek
szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców lub szampana (wytrawnego)
Do napoju wmieszać 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 1 łyżeczkę miodu (najpierw wymieszać miód z siemieniem, a później taką papkę wmieszać do napoju)
Na pół godziny przed kolacją szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców
Kolacja
3 kanapki z pieczywa ryżowego, z sałatą, pomidorami i pastą z dodatkiem czosnku i odrobiny soli ziołowej, posypane obficie zarodkami pszennymi.
Przed snem
szklanka ciepłej herbaty zielonej, z dzikiej róży lub miętowej
Więcej informacji na temat diety znajdziecie Państwo na stronie primanatura.com.
Alicja Krzywańska, PrimaNatura.com
Brak komentarzy