Domena jest na sprzedaż. Dzwoń, dogadamy się! :-)   507 96 11 46
Zdrowe jedzenie

Dieta dr Budwig

Dla osób rozpoczynających dietę dr Budwig początki bywają najczęściej trudne. Głównym problemem jest pytanie: co jeść, skoro tak wiele jeść nie można. Do tej pory, dla wielu pacjentów podstawą wyżywienia było przecież mięso, wędliny i słodycze.

Przykładowy jadłospis diety dr Budwig na 5 dni.

UWAGI:

  1. Posiłki powinny być urozmaicone, kolorowe i smaczne!
  2. Przez pierwsze 3 miesiące diety dzienną porcję pasty robimy zwykle z 6-8 łyżek oleju lnianego. Następnie pastę dzielimy na 3 części: jedna część idzie do śniadania, druga – do obiadu a trzecia do kolacji.
  3. Oprócz pasty z oleju lnianego pacjent powinien zjadać osobno codziennie 1-2 łyżki oleju jako dodatku do potraw (i zawsze na zimno!) oraz 3-6 łyżek zmielonego (to na świeżo przed podaniem) siemienia lnianego.
  4. Płyny pijemy zawsze powoli oraz długo trzymając je w ustach. Tak samo z posiłkami – również zjadamy je powoli, długo przeżuwając.
  5. Należy kupować ekologiczne warzywa i owoce. To odnosi się zwłaszcza do importowanych produktów – uwaga na banany i cytrusy, które są spryskiwane środkami chemicznymi na czas długiego transportu. Podobnie konserwowane orzechy (w diecie tej surowo zabronione są orzechy ziemne!).
  6. Soki powinniśmy pić świeżo wyciskane, najlepiej jeśli są wyciskane przez praskę, a nie pochodzą z sokowirówki.
  7. Codziennie pijemy 3 szklanki ciepłej herbaty. Są to ziołowe herbaty, ale należy odstawić herbaty aromatyzowane.
  8. W sumie ilość wypitych płynów, łącznie z zupami, nie powinna być mniejsza niż 2 – 2,5 litra.
  9. Przez pierwsze trzy miesiące warzywa strączkowe spożywamy w niewielkich ilościach.
  10. Soli w ciągu jednego dnia można użyć maksymalnie tylko dwie małe szczypty i to tylko w postaci soli ziołowej.
  11. Pomiędzy trzema daniami obiadu zalecane są około półgodzinne przerwy.
  12. “Inicjalny”, pierwszy dzień diety przeprowadzamy wyłącznie raz, tylko pierwszego dnia diety! Tego dnia pacjent może dostać biegunki, jest to efekt intensywnej detoksykacji.
  13. Ilość szampana / wina musującego dozwolona w ciągu dnia wynosi 100 ml. Można rozcieńczać wino wodą źródlaną i niegazowaną.

Dzień 1 “inicjalny”
z samego rana, chwilę po przebudzeniu
Świeżo wyciskany SOK Z JABŁEK i MARCHWI do picia na czczo z samego rana, pity powoli łykami, długo trzymany w ustach, a przez cały dzień.

1) 250 g SIEMIENIA LNIANEGO podzielić na ok. 10 porcji. Mniej więcej w godzinnych odstępach czasu mielić w młynku do kawy jedną porcję (zawsze na świeżo), wymieszać z łyżeczką miodu (koniecznie naturalny, niepodgrzewany; im ciemniejszy, tym lepszy) i zjadać łyżeczką, powoli, trzymając dość długo w ustach każdy kęs. Można dodać 2 łyżki wody źródlanej, aby łatwiej utworzyła się papka. Zjadać taka papkę popijając sokiem z jabłek lub wytrawnym czerwonym winem musującym- najlepiej szampanem. Papkę można tez zjadać zmieszaną z sokiem lub szampanem.
(szampan wskazany jest szczególnie w porze śniadaniowej, nie więcej niż lampka w ciągu całego dnia)

2) w ciągu dnia, przed posiłkami z siemienia mielonego pić sok z jabłek i buraków lub jabłek i marchwi (od pół szklanki do jednej szklanki przed każdym posiłkiem)
(pacjent powinien wypić min. 2 litry płynów w ciągu dnia)
Uwaga: (sok z buraka należy wykonać 2 godziny wcześniej i odstawić do lodówki, po czym bezpośrednio przed podaniem soku dorobić do soku z jabłek lub marchwi i dać do picia pacjentowi) 3) między posiłkami wypić przynajmniej 3 szklanki ciepłej herbatki ziołowej (zielona herbata, herbata z mięty pieprzowej, dzikiej róży)

Dzień 2
Po obudzeniu
Szklanka herbaty z dzikiej róży lub malinowej (nie czarnej, aromatyzowanej, ale naturalnej owocowej, np. Herbapolu)
Na pół godziny przed śniadaniem
szklanka soku z kiszonej kapusty, lub kiszonego barszczu naturalnego lub kiszonki wielowarzywnej lub maślanki (0% tłuszczu)

I śniadanie
Najpierw Muesli:
Do miseczki-salaterki wsypać 3 łyżki stołowe zmielonego na świeżo siemienia lnianego. Na siemię nałożyć drobno pokrojonego w plasterki banana. Polać łyżką niesłodzonego soku z czarnej porzeczki (w takie soki najlepiej zaopatrzyć się sklepie ekologicznym) lub soku wyciśniętego z ciemnych winogron. Na to nałożyć łyżką warstwę pasty (wykonanej uprzednio wg przepisu; proszę nie zapominać o łyżeczce miodu i szczypcie pieprzu cayenne przy miksowaniu serka chudego i oleju w ilości 6-8 łyżek stołowych oleju na 12,5 dkg serka).
Potem jeden lub dwa krążki chleba ryżowego z liściem sałaty i plasterkiem pomidora.

II śniadanie
SOK świeżo wyciskany: 2 części buraka, 1 cześć marchewki, 1 część selera, 1 cz. jabłka (sok z buraka należy wykonać 2 godziny wcześniej i odstawić do lodówki, po czym bezpośrednio przed podaniem dorobić do niego soku z marchwi, jabłka i selera i dać do picia pacjentowi)
Na pół godziny przed obiadem
wypić szklankę zielonej herbaty lub herbaty z mięty (miętę preferować szczególnie wtedy, jeśli u pacjenta występują wzdęcia i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego)

Obiad
Najpierw sałatki: Przygotować 3 surówki: z utartej surowej rzodkwi, z utartej marchewki, z utartych ugotowanych buraczków. Surówki doprawić sosem z oleju lnianego, miodu i soku z cytryny. Nałożyć na talerz 3 liście sałaty. Na każdym liściu ułożyć po 3 łyżki surówki w innym kolorze.
Potem zupa warzywna: Ugotować na wolnym ogniu (to ważne!) całego małego selera, kawałek włoskiej kapusty, cebulę i parę marchewek (warzyw, oprócz cebuli nie obieramy tylko solidnie szorujemy!!). Dodajemy majeranek. Pod koniec gotowania wrzucić dwa pomidory. Ugotowane warzywa wraz z odrobiną wywaru zmiksować z ząbkiem czosnku. Zmiksowane warzywa wrzucić z powrotem do wywaru. Nalać na talerz ok.1,5 szklanki zupy. Doprawić juz na talerzu LECIUTKO solą ziołową, tak aby na talerz nie wyszło więcej soli niż malutka szczypta i juz na talerzu dodać łyżeczkę oleju lnianego. Wymieszać. Od razu podawać do zjedzenia.
Na koniec deser:
jedna cała pomarańczka

Podwieczorek
szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców lub szampana (wytrawnego)
Do napoju wmieszać 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 1 łyżeczkę miodu (najpierw wymieszać miód z siemieniem, a później taką papkę wmieszać do napoju)
Na pół godziny przed kolacją
szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców

Kolacja
Najpierw pudding ze ¾ szklaneczki rozgotowanych na wolnym ogniu płatków owsianych. Polać je pastą z dodatkiem miodu.
Potem owoce sezonowe, np. śliwki, brzoskwinia.
Przed snem
szklanka ciepłej herbaty zielonej, z dzikiej róży lub miętowej

Dzień 3
Po obudzeniu
szklanka herbaty z dzikiej róży lub malinowej (nie czarnej, aromatyzowanej, ale naturalnej owocowej, np. Herbapolu)
Na pół godziny przed śniadaniem
szklanka soku z kiszonej kapusty, lub kiszonego barszczu naturalnego lub kiszonki wielowarzywnej lub maślanki (0% tłuszczu)

I śniadanie
Najpierw Muesli:
Do miseczki-salaterki wsypać 2 łyżki stołowe zmielonego na świeżo siemienia lnianego. Na siemię nałożyć drobno pokrojonego 2 figi i dwa daktyle. Na nie utarte na tarce jabłko. Na to nałożyć łyżką warstwę pasty (wykonanej uprzednio wg przepisu; proszę nie zapominać o łyżeczce miodu i szczypcie pieprzu cayenne przy miksowaniu serka chudego i oleju w ilości 6 łyżek stołowych oleju na 12,5 dkg serka).

II śniadanie
SOK świeżo wyciskany: 2 części buraka, 1 cześć marchewki, 1 część selera, 1 cz. jabłka (sok z buraka należy wykonać 2 godziny wcześniej i odstawić do lodówki, po czym bezpośrednio przed podaniem dorobić do niego soku z marchwi, jabłka i selera i dać do picia pacjentowi)
Na pół godziny przed obiadem
wypić szklankę zielonej herbaty lub herbaty z mięty (miętę preferować szczególnie wtedy, jeśli u pacjenta występują wzdęcia i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego)

Obiad
Najpierw sałatka: Utrzeć seler, dodać pastę i rodzynki. Można wrzucić trochę orzechów włoskich.
Doprawić sokiem z cytryny i miodem.
Potem II danie: Ugotować 3 ziemniaki w mundurkach na parze. Jednocześnie w rondelku na wolnym ogniu udusić szpinak (bez dodatku tłuszczu) i pokrojoną cebulę z odrobinka soli ziołowej i ząbkiem czosnku. Pod koniec gotowania wrzucic dwa zmiksowane lub pokrojone pomidory, szczypte pieprzu cayenne i bazylię. Ułożyć przekrojone ziemniaki na talerzu. Polać gęstym “sosem szpinakowym” wymieszanym z łyżką oleju lnianego.
Na koniec deser:
Jabłka, banany i melona pokroić w kostkę. Zalać sosem do sałatki owocowej przygotowanym w następujący sposób: zmiksować w mikserze na wysokich obrotach przez ok. minutkę następujące składnik:
pół szklanki soku z pomarańczy
1 łyżka oleju lnianego
1 łyżka nasion sezamu.
Od razu podawać do zjedzenia.

Podwieczorek
szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców lub szampana (wytrawnego) Do napoju wmieszać 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 1 łyżeczkę miodu (najpierw wymieszać miód z siemieniem, a później taką papkę wmieszać do napoju)
Na pół godziny przed kolacją
szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców

Kolacja
Zupa jarzynowa, gotowana na wolnym ogniu, tylko na wodzie wraz z połową szklanki kaszy gryczanej (najlepiej z dodatkiem kapusty włoskiej i pora), bez przykrycia . Na talerzu dodać pastę.
Przed snem
szklanka ciepłej herbaty zielonej, z dzikiej róży lub miętowej

Dzień 4
Po obudzeniu
szklanka herbaty z dzikiej róży lub malinowej (nie czarnej, aromatyzowanej, ale naturalnej owocowej, np. Herbapolu)
Na pół godziny przed śniadaniem
szklanka soku z kiszonej kapusty, lub kiszonego barszczu naturalnego lub kiszonki wielowarzywnej lub maślanki (0% tłuszczu)

I śniadanie
Najpierw Muesli:
Do miseczki-salaterki wsypać 2-3 łyżki stołowe zmielonego na świeżo siemienia lnianego. Na siemię nałożyć drobno pokrojoną pomarańczę ewentualnie z dwoma daktylami. Na to nałożyć łyżką warstwę pasty (wykonanej uprzednio wg przepisu; proszę nie zapominać o łyżeczce miodu i szczypcie pieprzu cayenne przy miksowaniu serka chudego i oleju w ilości 6 łyżek stołowych oleju na 12,5 dkg serka). Pastę posypać małą garścią NIEKONSERWOWANYCH orzeszków pistacjowych.

II śniadanie
SOK świeżo wyciskany: 2 części buraka, 1 cześć marchewki, 1 część selera, 1 cz. jabłka (sok z buraka należy wykonać 2 godziny wcześniej i odstawić do lodówki, po czym bezpośrednio przed podaniem dorobić do niego soku z marchwi, jabłka i selera i dać do picia pacjentowi)
Na pół godziny przed obiadem
wypić szklankę zielonej herbaty lub herbaty z mięty (miętę preferować szczególnie wtedy, jeśli u pacjenta występują wzdęcia i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego)

Obiad
Najpierw sałatka: Przygotować na talerzu kilka liści sałaty (najlepiej kilku rodzajów), pokrojonego
pomidora, kiełki lucerny, słonecznika lub rzodkiewki. Polać sałatkę sosem przygotowanym z pasty
zmiksowanej z ząbkiem czosnku .
P otem II danie:
Ugotować ryz naturalny na wolnym ogniu. Ugotować na parze brukselkę i kalafior. Nałożyć na talerz około szklaneczki ryżu, udekorować brukselką i różyczkami kalafiora. Polać pastą zmiksowaną z łyżeczką curry.
N a koniec deser:
utarte jabłko z dodatkiem rodzynek NIEKONSERWOWANYCH, namoczonych uprzednio w naturalnym soku z grejpfruta.

Podwieczorek
szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców lub szampana (wytrawnego) Do napoju wmieszać 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 1 łyżeczkę miodu (najpierw wymieszać miód z siemieniem, a później taką papkę wmieszać do napoju)
Na pół godziny przed kolacją
szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców

Kolacja
Pudding z pół szklaneczki rozgotowanej na wolnym ogniu (to ważne!), ugotowanej na wodzie kaszy gryczanej najlepiej niepalonej (dostępna w sklepie ekologicznym) polana pastą i jakimś niesłodzonym sokiem jagodowym (ciemno czerwone lub czarne owoce, mogą być ciemne winogrona).

Przed snem
szklanka ciepłej herbaty zielonej, z dzikiej róży lub miętowej

Dzień 5
Po obudzeniu
szklanka herbaty z dzikiej róży lub malinowej (nie czarnej, aromatyzowanej, ale naturalnej owocowej, np. Herbapolu)
Na pół godziny przed śniadaniem
szklanka soku z kiszonej kapusty, lub kiszonego barszczu naturalnego lub kiszonki wielowarzywnej lub maślanki (0% tłuszczu)

I śniadanie
Muesli: Do miseczki-salaterki wsypać 2 łyżki stołowe zmielonego na świeżo siemienia lnianego. Na siemię nałożyć utarte jabłko. Na to nałożyć łyżką warstwę pasty (wykonanej uprzednio wg przepisu; proszę nie zapominać o łyżeczce miodu i szczypcie pieprzu cayenne przy miksowaniu serka chudego i oleju w ilości 6 łyżek stołowych oleju na 12,5 dkg serka). Pastę posypać małą wiórkami kokosowymi.

II śniadanie
SOK świeżo wyciskany: 2 części buraka, 1 cześć marchewki, 1 część selera, 1 cz. jabłka (sok z buraka należy wykonać 2 godziny wcześniej i odstawić do lodówki, po czym bezpośrednio przed podaniem dorobić do niego soku z marchwi, jabłka i selera i dać do picia pacjentowi)
Na pół godziny przed obiadem
wypić szklankę zielonej herbaty lub herbaty z mięty (miętę preferować szczególnie wtedy, jeśli u pacjenta występują wzdęcia i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego)

Obiad
Najpierw sałatka:
na tarce utrzeć średniego buraka. odstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem utrzeć duże jabłko. Wymieszać z buraczkiem. Dodać 1-2 łyżeczki oleju lnianego.
Potem II danie:
Pół szklanki ryżu brązowego, pół szklanki kaszy gryczanej i szklankę soczewicy zielonej zalać 5 szklankami wody wrzącej i gotować z odrobina majeranku ok. pól godziny. Na talerz nałożyć ok. 1,5 szklanki potrawy. Dodać łyżkę oleju lnianego i szczyptę soli ziołowej.
Na koniec deser:
sałatka owocowa z sokiem z pół cytryny, udekorowana sowicie pastą z miodem.

Podwieczorek
szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców lub szampana (wytrawnego)
Do napoju wmieszać 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego i 1 łyżeczkę miodu (najpierw wymieszać miód z siemieniem, a później taką papkę wmieszać do napoju)
Na pół godziny przed kolacją szklanka świeżego soku z warzyw lub owoców

Kolacja
3 kanapki z pieczywa ryżowego, z sałatą, pomidorami i pastą z dodatkiem czosnku i odrobiny soli ziołowej, posypane obficie zarodkami pszennymi.
Przed snem
szklanka ciepłej herbaty zielonej, z dzikiej róży lub miętowej

Więcej informacji na temat diety znajdziecie Państwo na stronie primanatura.com.
Alicja Krzywańska, PrimaNatura.com

Mogą ci się spodobać także

Brak komentarzy

Odpowiedz