Dieta owocowa to niezawodny sposób na oczyszczenie naszego organizmu z toksyn i szybkie pozbycie się niewielkiej nadwagi. Największą zaletą tej diety jest łatwość w budowaniu codziennego jadłospisu. Nie musimy uczyć się żadnych, skomplikowanych przepisów, stosować wymyślnych urządzeń kuchennych lub martwić się o poszczególne składniki potraw. Świeże owoce są dostępne w naszych sklepach o każdej porze roku, krajowe i importowane. Niestety, zasady tej diety wykluczają korzystanie z suszonych owoców, to z uwagi na sporą zawartość cukru.
Owocowy zawrót głowy
Zasada jest prosta – przez cały czas stosowania diety jemy tyle owoców, na ile mamy ochotę. Stosowanie diety owocowej nie może jednak trwać zbyt długo. Nie powinno się jej stosować dłużej niż trzy dni, ponieważ może działać wyniszczająco na organizm. Nie ma żadnych ograniczeń dotyczących przyrządzania potraw. Można jeść owoce surowe, gotowane, smażone lub pieczone. Główna zasada polega na łączeniu ze sobą różnych owoców.
Każdy z nich zawiera różne składniki odżywcze, sole mineralne i witaminy, które powinny być stale dostarczane do naszego organizmu. Osoby, które rozpoczynają dietę z nadzieją na zrzucenie 2 – 3 kilogramów, powinny ograniczyć liczbę zjadanych bananów i avocado. Najbardziej skuteczne jest jedzenie pięć razy dziennie sałatek zrobionych z rozmaitych, dostępnych w danej chwili owoców, które skrapia się sokiem z cytryny.
Efekty diety owocowej
Owoce mają w sobie ograniczoną liczbę kalorii, przeważnie nie więcej niż 60 kcal w 100 gramach, ale też dużą zawartość minerałów i witamin. Dlatego ograniczenie diety do pokarmów owocowych powoduje szybką utratę kilku kilogramów. Owocowy cukier – fruktoza dostarczy organizmowi niezbędnej energii, która pozwoli na normalne funkcjonowanie. Jeżeli nie będziemy niebezpiecznie przeciągać diety, to nie powinny pojawić się zawroty głowy, ani inne negatywne sygnały ze strony naszego ciała.
Dieta owocowa jest stosowana głównie w celu oczyszczenia naszego organizmu z toksyn i złogów, a zawarty w owocach błonnik działa stymulująco na pracę naszego układu trawiennego. Dlatego nie powinno się obierać jabłek i gruszek ze skórki. Wszystkie owoce powinny być jednak bardzo dokładnie umyte. Jeżeli decydujemy się na gotowanie lub duszenie, to należy to robić z pominięciem cukru i innych, kalorycznych dodatków.
Jeśli dieta ma być skuteczna, to powinna być rygorystycznie przestrzegana. Po 2 – 3 dniach należy spokojnie dołączać do naszego menu inne składniki. Kromka razowego pieczywa do śniadania i pierś kurczaka do obiadu będą idealne. Dietę można stosować raz czy dwa razy w miesiącu, ale niezbyt często i nieregularnie, ponieważ w innym przypadku organizm zacznie magazynować zapasy w oczekiwaniu na zmniejszoną podaż kalorii.
Wartości odżywcze w owocach
Na 100g świeżych owoców (niebieski – najwyższe wartości, czerwone – najniższe)
Owoc | Energia [kcal] | Węglowod. [g] | Błonnik [g]: | A [µg] | E [mg] | B1 [mg] | B2 [mg] | B3 [mg] | C [mg] |
Arbuz | 36 | 8.4 | 0.3 | 38 | 0.1 | 0.08 | 0.02 | 0.2 | 10 |
Banan | 95 | 23.5 | 1.7 | 8 | 0.27 | 0.040 | 0.1 | 0.5 | 9 |
Brzoskwinia | 46 | 11.9 | 1.9 | 99 | 0.96 | 0.022 | 0.054 | 0.97 | 2.7 |
Grejpfrut | 36 | 9.8 | 1.9 | 3 | 0.29 | 0.040 | 0.02 | 0.02 | 40 |
Gruszka | 54 | 14.4 | 2.1 | 2 | 0.4 | 0.019 | 0.037 | 0.09 | 5.3 |
Jabłko | 46 | 12.1 | 2 | 4 | 0.49 | 0.034 | 0.026 | 0.17 | 9.2 |
Maliny | 29 | 11 | 6.7 | 3 | 0.48 | 0.018 | 0.062 | 0.26 | 31.4 |
Mandarynki | 42 | 11.2 | 1.9 | 16 | 0.2 | 0.105 | 0.022 | 0.2 | 30.8 |
Melon | 36 | 8.4 | 1 | 183 | 0.1 | 0.040 | 0.02 | 0.6 | 20 |
Porzeczki | 35 | 14.9 | 7.9 | 14 | 1 | 0.062 | 0.032 | 0.35 | 182.6 |
Śliwki | 45 | 11.7 | 1.6 | 49 | 0.86 | 0.059 | 0.039 | 0.49 | 5.2 |
Truskawki | 28 | 7.2 | 1.8 | 2 | 0.12 | 0.028 | 0.065 | 0.28 | 66 |
Winogrona | 69 | 17.6 | 1.5 | 3 | 0.7 | 0.060 | 0.04 | 0.2 | 5.4 |
Wiśnie | 47 | 10.9 | 1 | 40 | 0.13 | 0.049 | 0.059 | 0.4 | 12 |
Brak komentarzy