Zastanawialiście się może czy istnieją owoce, które szkodzą zdrowiu zębów? Lekarze oraz dietetycy od wielu lat ostrzegają, aby włączyć do diety jak największą ilość owoców, ponieważ są one niskokaloryczne, a jednocześnie zawierają duże ilości witamin, błonnika i mikroelementów. Jednakże każdy medal ma dwie strony – nie wszystkie owoce dają nam tylko i wyłącznie korzyści. Podczas spożywania niektórych owoców może bowiem dojść do uszkodzenia zębów.
Szczególnie szkodliwe dla zębów są zawarte w owocach naturalne kwasy. Badania naukowe wskazują, że kwasy obniżają pH środowiska jamy ustnej poniżej tak zwanego poziomu krytycznego. To natomiast prowadzi do zmniejszonej koncentracji wapnia i fosforu, co sprzyja rozpuszczaniu apatytów. Apatyty to składniki budujące zęby. Poprzez to szkliwo staje się cieńsze, słabsze oraz bardziej podatne na uszkodzenia i niekorzystne działanie bakterii. Długotrwały kontakt zębów z kwasami może sprawić nadwrażliwość zębów, a z czasem doprowadzić do kwasowej erozji szkliwa.
W jakich owocach znajdziemy najwięcej kwasów? Oczywiście w cytrusach: pomarańcze, grapefruity, cytryny, limonki. Prócz tego dużo kwasów zawierają porzeczki, wiśnie, maliny, śliwki, morele, czereśnie i rabarbar.
Dlatego warto uświadamiać ludzi, że jeść owoce należy, ale mądrze!
Pomimo niekorzystnego działania niektórych owoców na zdrowie zębów, absolutnie nie wolno rezygnować z tych owoców! Owoce te są skarbnicą witamin i składników odżywczych, poprawiają naturalną odporność organizmu, regulują procesy metabolizmu, a także pomagają dbać o zgrabną sylwetkę. Należy jedynie przestrzegać kilku prostych zasad.
- Po jedzeniu kwaśnych owoców warto przepłukać usta wodą. Woda neutralizuje działanie kwasów oraz przywraca właściwe pH w jamie ustnej.
- Soki owocowe lepiej pić przez słomkę. To maksymalnie ograniczy ich kontakt ze szkliwem.
- Drobne owoce takie jak maliny, wiśnie lub porzeczki, można wymieszać z jogurtem naturalnym, który posiada odczyn zasadowy, a więc również neutralizuje działanie kwasów.
- Po zjedzeniu kwaśnych owoców nie należy w krótkim odstępie czasu myć zębów. Szkliwo rozmiękczone przez kwasy mogłoby zostać nieodwracalnie uszkodzone podczas szczotkowania.
Lubimy gdy ludzie się uśmiechają, dlatego dzielimy się wiedzą 🙂
Gabinet Higieny i Profilaktyki Blask Uśmiechu
2 komentarze
Irka
12 września 2017 at 10:52Faktycznie, coś jest na rzeczy z tymi kwasami. Zawsze czułam nieprzyjemne uczucia na zębach, gdy myłam zęby niedługo po zjedzeniu naszych kwaśnych jabłek. Dziękuję za te cenne porady!
Igor Bodziński
29 sierpnia 2017 at 16:57osz ty w morde! teraz wiem czemu miałem takie nieprzyjemne uczucie gdy zęby myłem krótko po pomarańczach, dzięki! będę robił większe odstępy pomiędzy smacznym żarełkiem a myciem paszczy 🙂