Spirulina to określenie zbiorowe na rodzinę około 1500 rodzajów alg morskich, które rosną w oceanach w kilku punkach naszego globu: na Hawajach, w strefie przybrzeżnej Afryki oraz Ameryki Południowej. Jest zaliczana do dietetycznych środków spożywczych. Jest środkiem wielce przydatnym zarówno dla wegetarian, jak i przy różnego rodzaju cywilizacyjnych dolegliwościach. Wiadomo, że na długo przed tym, zanim współcześni badacze odkryli ją dla świata zachodniego, znajdowała się ona w diecie Azteków i mieszkańców przybrzeżnej Afryki.
Spirulina składa się w około 70% z białka, 15% z węglowodanów i z 6,6% tłuszczu. Zawiera rewelacyjnie wysoką ilość witaminy B 12 oraz B 1, a także innych witamin B oraz witaminy A, D, E i K. Ilość beta-karotenu (prowitamina A) w spirulinie jest aż 14 razy większa niż w marchwii! Ponadto zawiera ona 8 egzogennych, a więc wymagających dostarczenia z zewnątrz aminokwasów. Ważne też, że substancje zawarte w spirulinie doskonale się przyswajają: aż w 95%. Dla porównania podam, że syntetyczne witaminy ludzki organizm przyswaja od 20 do 60%.
Jakby tego byuło mało, ten zadziwiający glon działa antyoksydacyjnie, obniża poziom cholesterolu we krwi, zzmacnia odporność organizmu i Wspomaga procesy regeneracyjne komórek centralnego układu nerwowego. Co jeszcze?
Spirulina jest pomocna przy:
- rekonwalescencji po ciężkich chorobach i zabiegach chirurgicznych,
- ciężkiej pracy fizycznej,
- nieregularnym odżywianiu,
- zrzucaniu zbędnych kilogramów,
- w podeszłym wieku,
- zapaleniu trzustki,
- stanów reumatycznych – nadciśnieniu.
Firm, które sprowadzają teraz do POlski spirulinę, jest kilkanaście. Jak do tej pory stestowałam 4 firmy. W przyszłości będę dodawać kolejne opisy do poniższej listy. Dla jasności – nie jestem w żaden sposób związana zktórąkolwiek tych firm, są to moje niezależne oceny.
Spirulina dostępna na polskim rynku:
BIO-ACTIVE
Spirulina w proszku, sprzedawana jako przyprawa. Waga netto to 25 g, cena około 6-8 zł (!) za paczuszkę. Jakość i konkurencyjna cena, kilka razy nizsza od pozostałych dystrybutrówsprawiają, że ta firma jest bezsprzecznie aktualnie najlepszym źródłem spiruliny. Pierwsze miejsce w moim spirulinowym rankingu.
ORTIS
Spirulina w kapsułkach. Sproszkowana spirulina znajduje się w osłonce pochodzenia roślinnego, bez dodatku żelatyny, jak nadmienia na opakowaniu producent. Cena około 33 zł. Waga netto to 25,2 g. Wprawdzie na opakowaniu jest wyeksponowana waga 420 mg, czyli 42 g, ale jest to waga spiruliny razem z osłonkami. Bardzo dobra jakość spiruliny, brak jakichkolwiek dodatków i forma kapsułek sprawia, że doskonale nadaje się dla ludzi w podróży lub do pracy, kiedy nie ma czasu na odmierzanie odpowiedniej dawki. Drugie miejsce w moim spirulinowym rankingu.
PACIFICA
Cena około 33 zł. Waga netto to Trzecie miejsce w moim spirulinowym rankingu. Pojawiła się chyba najwcześniej na Polskim rynku. Niezła jakość, aczkolwiek lepiszcze w postaci celulozy mikrokrystalicznej mnie nie zachwyca.
WALLMARK
Cena około 15 zł. Całkowite dno. Kupuj tylko wtedy, kiedy nie możesz dostać żadnej innej, a bardzo potrzebujesz. Zawiera wiele niepotrzebnych wypełniaczy, które sprawiają, że cena jest o połowę niższa w porównaniu z produktami w tabletkach innych firm, ale co z tego, skoro wiecej tam średnio zachwycających dodatków, niż samej spiruliny? Ostatnie z możliwych miejsce w moim spirulinowym rankingu.
lipiec 2004-2005
Józefina Jagodzińska jest terapeutką holistyczną – zajmuje się zarówno psychoterapią, jak i medycyną naturalną, stosując ziołolecznictwo, terapię żywieniową i TCM (Tradycyjną Medycyną Chińską).
Brak komentarzy